Nem indulhatnak transznemű sportolók a FINA női versenyein

sport
2022 június 19., 15:52
comments 4

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson 71 százalékos többséggel vasárnap kizárta annak lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban. A javaslattal a FINA többek közt olyan sportolók feltűnése miatt állt elő, mint például az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség versenyein induló Lia Thomas.

photo_camera Lia Thomas amerikai transznemű úszó Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A döntés gyakorlatilag lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, a későbbiekben kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak, függetlenül az aktuális nemi identitásuktól, vagy az aktuális tesztoszteronszintjüktől.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit kitiltani a versenyeiről, azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy a nők között kik vehetnek részt a FINA által rendezett versenyeken. A FINA egyúttal munkacsoportot hoz létre egy úgynevezett „nyílt kategória” megalkotására.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, viszont a FINA égisze alá tartozó versenyeken - világbajnokságok, olimpiai játékok - a most elfogadott szabály érvényes. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt