Rashford és Sancho a legtöbb gyalázkodás célpontja a profi fociban

foci
2022 június 19., 14:29
comments 2

A FIFA és a FIFPRO friss kutatása szerint a 2020-as foci Európa bajnokság, illetve az Afrika Kupa döntőjében játszó játékosok több mint 55 százalékát érte online bántalmazás a meccsek előtt, közben és után. A homofób gyalázkodás volt ennek a leggyakoribb formája (a játékosok 40 százalékánál), a második helyen pedig a rasszizmus állt (38 százalék), és ezek többsége a jelentés szerint továbbra is érzékelhető. A feketeellenes rasszizmus tette ki az Eb-döntőn elkövetett gyalázkodások 76 százalékát. Az iszlamofóbia az Afrika Kupa döntője körül volt a legelterjedtebb, 33 esettel. A büntetőpárbaj előtt viszonylag alacsony volt a rasszista gyalázkodások száma, a homofóbia viszont a meccs előtt és közben volt gyakoribb.

Marcus Rashford
photo_camera Marcus Rashford Fotó: GLYN KIRK/AFP

A tanulmányhoz mesterséges intelligencia segítségével több mint 400 000 posztot elemeztek. Bár a FIFA nem írt neveket, a Sky Sports News úgy tudja, hogy az Eb-döntőben a két legtöbbet gyalázott sportoló az Arsenal játékosa, Bukayo Saka és a Manchester United játékosa, Marcus Rashford volt, akik mindketten büntetőrúgást rontottak el az angol-olasz meccsen.

A legtöbb gyalázkodás mindkét tornán a játékosok honfitársaitól származott: az Eb-n 38 százalékuk az Egyesült Királyságból, az Afrika Kupán pedig 19 százalékuk Egyiptomból, miután a februári döntőben Szenegál büntetőkkel megverte őket. Ugyanakkor a klubidentitás is gyakran kiváltja a gyalázkodást.

A jelenségre válaszul a FIFA és a FIFPRO az idei téli világbajnokság alatt a férfi és női labdarúgásban is elindítanak egy speciális, tornán belüli moderációs szolgáltatást.Ez „átvizsgálja az azonosított közösségi médiafiókokban közzétett, egyértelműen gyűlöletkeltő kifejezéseket, és amint észlelik, megakadályozza, hogy a címzett és követői lássák az adott kommentet” - közölte a két szervezet.

Gianni Infantino FIFA-elnök elmondta: „Kötelességünk megvédeni a labdarúgást, és ez azokkal a játékosokkal kezdődik, akik a játéktéren nyújtott teljesítményükkel mindannyiunknak oly sok örömet és boldogságot okoznak. Sajnos kialakulóban van egy olyan tendencia, amelyben a közösségi média csatornákon a játékosok, edzők, játékvezetők és maguk a csapatok ellen irányuló posztok egy része elfogadhatatlan, és a diszkrimináció ezen formájának - mint a megkülönböztetés bármely formájának - nincs helye a labdarúgásban.”

David Aganzo, a FIFPRO elnöke azt mondta: „Az online visszaélés társadalmi probléma, és iparágként nem fogadhatjuk el, hogy a visszaélésnek és a diszkriminációnak ez az új formája ennyi embert érint, köztük a játékosainkat is.”

A moderáció mellett a FIFA és a FIFPRO oktatási támogatást és mentálhigiénés tanácsadást is nyújt a játékosoknak a nagy tornák alatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.