Nagy a nyomás Franciaország miniszterelnökén, a lemondását követelik

külföld
2022 június 20., 14:36
comments 1

Nagy felfordulást okozott a francia parlamenti választások második fordulója az ország belpolitikájában. Öt év után elvesztette abszolút többségét Emmanuel Macron köztársasági elnök centrista pártszövetsége, az Ensemble. Ez nehéz helyzetbe hozta Emmanuel Macron köztársasági elnököt, akinek igen komoly tervei voltak második ciklusára.

Élisabeth Borne, Franciaország történetének második miniszterelnöknője.
photo_camera Élisabeth Borne, Franciaország történetének második miniszterelnöknője alighanem csomagolhat. Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Köztük olyan nagy társadalmi reformok, melyek támogatottsága nem a legnagyobb. A nyugdíjkorhatár felemelése mellett a francia társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerét is át akarta alakítani. Ezekben aligha számíthat a választásokon leginkább megerősödő pártok, a szélsőbaloldali populista Nupes, vagy a szélsőjobboldali populista Nemzeti Tömörülés támogatására.

A kudarcot csak fokozza, hogy a kormány több minisztere is vereséget szenvedett egyéni körzetében. Macron a választások előtt az egyéni győzelmet feltételéül szabta a kormánytagságnak, vagyis most a vesztesektől lemondást vár. És bár Élisabeth Borne, az alig egy hónapja kinevezett miniszterelnök végül egyéniben szűk győzelmet aratott, az ő helyzete is bizonytalanná vált.

Franciaországban az íratlan hagyomány szerint a miniszterelnök a választás eredményétől függetlenül benyújtja lemondását, legfeljebb a köztársasági elnök újra kinevezi. A hírek szerint Borne is tiszteletben tarthatja a hagyományt. Az azonban kérdéses, hogy Macron újra kinevezi-e a francia történelem második miniszterelnöknőjét.

Macron törvényhozási programjának keresztül viteléhez ugyanis stabil többségre volna szüksége, amely így csupán a két jobbközép párt, a súlyos vereséget szenvedett, Marine Le Pen pártja mögé szorult Republikánusok, vagy a Demokraták és Függetleenk Uniójával lehet meg. Jérome Peltier, a balos ean-Jaurès Alapítvány igazgatója szerint ezt csak úgy szerezheti meg, ha felajánlja nekik a miniszterelnöki posztot. De talán még ez is kevés. Christian Jacob, a Republikánusok elnöke szerint "ellenzékként kampányoltunk, mi vagyunk az ellenzék, mi leszünk az ellenzék". (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.