Putyin zsoldosai rámentek Szudán aranyára

külföld
2022 június 20., 04:03
comments 1

2017-ben Omar el-Basír, Szudán akkori diktátora Szocsiba utazott. Vlagyimir Putyinnal találkozott, akiben szövetségest keresett. Ekkor már látszott, hogy közel három évtizede fenntartott autokrata rendszere meggyengült, ezért úgy határozott, Moszkva segítségéért cserébe felajánlja országát az orosz elnöknek mint „kulcsot Afrikához”. Putyin meglátta a lehetőséget, és rábólintott.

A diktátor barátja

Háromszáz kilométerre Szudán fővárosától, Kartúmtól, a sivatag mélyén szigorúan őrzött telep van. Aranyércet dolgoznak itt fel, de hogy pontosan kik, senki se tudja. A helyiek csak úgy nevezik, „az orosz cég”. Az aranybánya és a feldolgozóüzem valójában minden jel szerint az egyre erősebb Wagner csoport, a hivatalosan nem is létező orosz zsoldossereg kiterjedt birodalmának része. A sereg és a csoporthoz köthető bányavállalatok Putyin közeli szövetségese, az oligarcha Jevgenyij Prigozsin irányítása alatt állnak. A New York Times legfrissebb, Oroszország szudáni térnyeréséről szóló cikke alapján a helyi politikusok támogatásával működő aranybánya újabb bizonyíték arra, hogy az orosz jelenlét Afrikában egyre aggasztóbb méreteket ölt.

Hiába házalt Putyinnál, Basír számítása végül nem jött be: 2018 decemberében tüntetések kezdődtek, a következő év tavaszán börtönbe vitték a diktátort. Basír bukása után az emberek békés felvonulásokon tüntettek a demokratikus átmenetért: őket lőtték halomra aztán 2019 júniusában Kartúmban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet ráz Omar el-Basírral 2017 novemberében Szocsiban.
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet ráz Omar el-Basírral 2017 novemberében Szocsiban Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

2019 októberéig katonai-civil tanács irányította az országot, de annak vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok megpuccsolta az átmeneti kormányt, és bejelentette, hogy hamarosan új, „technokrata kormányt" alakítanak. Novemberben megállapodás született a katonai vezetőkkel arról, hogy a miniszterelnök visszatérhet a hatalomba, de idén januárban lemondott, ezzel pedig teljesen a hadsereg kezébe került a hatalom.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.