Újabb Európába tartó gázvezeték szorul karbantartásra az oroszok szerint

gazdaság
2022 június 20., 16:26

Egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat vezetéken a Gazprom. Az orosz állami gázkereskedő a hétvégén jelentette be, hogy június 21-től szünetelteti a gázszállítást a vezetéken, amelyen át naponta mintegy ötvenmillió köbméter gáz érkezik Európába. Magyarországra is érkezik ezen keresztül gáz, évi 3,5 milliárd köbméter, az MVM orosz importjának csaknem nyolvcan százaléka. Az egyhetes leállásból azonban nem kéne, hogy ellátási gondok legyenek.

A G7 beszámolója szerint a háború kirobbanása óta az összes Magyarországra érkező gáz több mint harmada érkezik a Török Áramlaton át. És ezen a gázvezetéken érkezik a teljes európai behozatal mintegy nyolcada, ami azok után, hogy a Török Áramlat kapacitásának sokszorosát szállítani képes Északi Áramlat vezetéken kevesebb mint a felére csökkentették a betáplált gáz mennyiségét, már okozhat zavarokat az európai piacokon.

A Gazprom amúgy az Északi Áramlat kapacitásának korlátozását is karbantartási munkákra fogta, ám ezek a karbantartások gyanúsan egybeesnek azzal, hogy az EU az ukrajnai agresszió miatt immár olajembargót is elrendelt Oroszországgal szemben, amely azt se nézi jó szemmel, hogy az uniós országok sorra töltik fel gáztározóikat a télre készülve, jelentősen csökkentve ezzel az orosz zsarolási potenciált. (Via G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.