A fogyasztóvédelemért felelős miniszter soron kívüli vizsgálatot rendel el a Ryanairrel szemben

gazdaság
2022 június 21., 08:40
comments 53

„Magyarország Kormánya elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extraprofit beszedését célozva” – közölte kedden az Igazságügyi Minisztérium.

Közleményük szerint „különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát. Azt írják, hogy a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, „azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük”.

„A Ryanairrel kapcsolatban nemcsak az extraprofit-különadó áthárításával kapcsolatos bejelentések érkeztek, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint minden évben számos fogyasztói panasz is érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban.”

Az Igazságügyi Minisztérium szerint „a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban”, és ami „a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is”, „megengedhetetlen”. Emiatt szerintük a Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, „elsősorban az utazóknak”.

Azt írják, hogy „a panaszok száma és súlya hatékony kivizsgálást igényel a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében”.

A közleményt azzal zárják, hogy a jövőbeli panaszok megelőzése érdekében a Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a hatósági vizsgálatot, és a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el.

A Ryanair hétfő délutáni közleményében bocsánatkérésre szólította fel Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, amiért „hamis állításokkal félrevezette” az utazókat „az extraprofitadóval kapcsolatban, amellyel július 1.-től őket fogja büntetni”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.