Csányiék négy év után elhagyták a horvátországi magánszigetüket

június 21., kedd 13:36
8

Kiköltözött az OTP Bank az egyik leánycége által 2018-ban 30 évre kibérelt Smokvica Vela nevű horvátországi szigetről.

„Az OTP Bank által 100%-ban jegyzett Balansz Ingatlanfejlesztési Alap tulajdonában álló Zelena Nekretnina d.o.o. társaság megállapodott a Területrendezési, Építési és Állami Vagyon Minisztériummal a Smokvica sziget bérletére 2018-ban 30 évre megkötött bérleti szerződés megszüntetéséről, mivel a társaság úgy ítélte meg, hogy az elhúzódó pandémiás helyzet miatt a turizmus kockázatai jelentősek, valamint a sziget szabályozási háttere előre nem láthatóvá és kiszámíthatatlanná teszi a szükséges további beruházások esetleges megtérülését. A Zelena Nekretnina d.o.o. a horvát állammal és a közüzemi szolgáltatókkal szemben fennálló valamennyi fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett”

– válaszolta lapunk kérdésére az OTP Bank.

Az Átlátszó írt arról korábban, hogy az OTP egyik cége kibérelte Smokvica Vela, másként Velika Smokvica szigetét. A Horvátországhoz tartozó kis sziget az Adriai-tengerben, Trautól 25 km-re nyugatra, Rogoznicától 3 km-re délnyugatra található, nagyjából 650 m-re délnyugatra a szárazföldtől. A szigetnek állandó lakossága nincs, csak luxusingatlanok, sportpályák és éttermek, valamint néhány volt katonai objektum található rajta. Korábban az Agrokor nevű horvát dollármilliárdos nagyvállalkozás korábbi tulajdonosa és vezetője, Ivica Todoric bérelte, aki végül anyagi okokból vált meg tőle.

A horvát hatóságok és az OTP ingatlanalapja között voltak konfliktusok: például szintén az Átlátszó írt arról, hogy engedély nélkül építkezett a szigeten az OTP cégcsoporthoz tartozó horvát cég.

Csányi a német-magyaron 2021. június 23-án Münchenben. Fotó: MATTHIAS HANGST/AFP

Az mfor.hu pedig tavaly nyáron próbálta megtudni, hogy pontosan mi épül és ki nyaralhat a titokzatos szigeten, de a pénzintézet nem árult el információkat a lapnak. 2019-ben pedig arról írt a magyar és a horvát sajtó, hogy a Horvátországban nyaraló Orbán Viktor miniszterelnök fekete helikopterrel érkezett az üdülőszigetre. A horvát lapok állításait senki sem erősítette meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt