Lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról Jaroslaw Kaczynski

külföld
2022 június 21., 06:25
Jaroslaw Kaczynski Varsóban 2022 március 29-én
photo_camera Jaroslaw Kaczynski Varsóban 2022 március 29-én Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

Lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Döntéséről Kaczynski személyesen számolt be egy kedd reggeli interjújában.

A pártelnök arról is beszélt a PAP hírügynökségnek, hogy tudomása szerint lemondását a lengyel államfő, Andrzej Duda már alá is írta.

Kaczynski helyét a lengyel kormányban Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter foglalja el.

A bejelentés annyiban nem meglepő, hogy Kaczynski már tavaly októberben belebegtette lehetséges lemondását, a háború kitörése miatt azonban végül későbbre halasztotta annak bejelentését.

A döntés mögött az érintett szerint az a megfontolás áll, hogy ezzel több energiája jut majd felkészíteni pártját a jövő őszi parlamenti választásokra.

A lengyel politikában erősen megosztó személyiségként ismert Kaczyński éveken át háttérből irányította Lengyelországot a Jog és Igazságosság párt elnökeként, de miniszteri tisztséget csak 2020 őszétől kezdődően vállalt, azóta a miniszterelnök helyetteseként ő felügyelte az igazságügyi, a védelmi és a belügyi tárcát.

A döntésében akkor az is szerepet játszhatott, hogy az igazságügyi tárcára egyre nagyobb nyomás nehezedett Brüsszel részéről a bírósági reformok miatt, míg a védelmi minisztérium szorosabb felügyelete az orosz-ukrán válság közeledésével látszott indokoltnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.