Lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról Jaroslaw Kaczynski

június 21., kedd 6:25
Jaroslaw Kaczynski Varsóban 2022 március 29-én Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

Lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Döntéséről Kaczynski személyesen számolt be egy kedd reggeli interjújában.

A pártelnök arról is beszélt a PAP hírügynökségnek, hogy tudomása szerint lemondását a lengyel államfő, Andrzej Duda már alá is írta.

Kaczynski helyét a lengyel kormányban Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter foglalja el.

A bejelentés annyiban nem meglepő, hogy Kaczynski már tavaly októberben belebegtette lehetséges lemondását, a háború kitörése miatt azonban végül későbbre halasztotta annak bejelentését.

A döntés mögött az érintett szerint az a megfontolás áll, hogy ezzel több energiája jut majd felkészíteni pártját a jövő őszi parlamenti választásokra.

A lengyel politikában erősen megosztó személyiségként ismert Kaczyński éveken át háttérből irányította Lengyelországot a Jog és Igazságosság párt elnökeként, de miniszteri tisztséget csak 2020 őszétől kezdődően vállalt, azóta a miniszterelnök helyetteseként ő felügyelte az igazságügyi, a védelmi és a belügyi tárcát.

A döntésében akkor az is szerepet játszhatott, hogy az igazságügyi tárcára egyre nagyobb nyomás nehezedett Brüsszel részéről a bírósági reformok miatt, míg a védelmi minisztérium szorosabb felügyelete az orosz-ukrán válság közeledésével látszott indokoltnak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt