Már ezen a nyáron ott lesz Pintér Sándor asztalán az oktatás átalakításának terve

oktatás
2022 június 21., 05:34
comments 21

Ciklusok óta politikai okokból halogathatja a kormány a tervet, hogy kis vidéki iskolák felső tagozatait összevonja, most azonban az oktatásügyet átvevő miniszter vetette fel, hogy nézzék meg, kell-e ennyi iskola – írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, Pintér Sándor a köznevelés területén is megfogalmazta célkitűzéseit, a vonatkozó terveknek nyáron el kell készülniük.

A hvg.hu úgy tudja, egy a Belügyminisztérium által közzétett online kérdőívvel kérdezik meg a vezetőket és tanárokat, válaszaikat pedig beépítik az ágazatot érintő fejlesztési tervekbe. A kérdőívből strukturális átalakításra nem lehet következtetni, a hangsúly leginkább a renden és a biztonságon van, a kérdéseket pedig úgy fogalmazták meg, hogy arra nehéz nemet mondani.

A kérdések között szerepel, hogy mennyire reális a tanulók heti maximális óraszáma, mennyire tudnak minőségi munkát végezni a tanárok, és mekkora segítség lenne a munkaterhek csökkentésében, ha jobban bevonnák például a pedagógiai asszisztenseket.

Azzal is foglalkoznak a kérdőíven, hogy egy tanárnak hiányzik-e a munkájához asztal, számítógép, irodaszer, lámpa, illetve szeretne-e kedvezményt élelmiszerboltokban vagy benzinkúton.

Az utolsó kérdés pedig az, hogy kötelező legyen-e az Oktatási Hivatal segítségét kérni, ha az adott iskolában romlik a teljesítmény, és nő a bukással, lemorzsolódással veszélyeztetettek aránya.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kérdéssor „nemcsak szakmai alapvetéseket hagy teljesen figyelmen kívül, de közben súlyosan tendenciózus is: szó sincs a bérekről, ellenben borítékolható, hogy az iskolaőröknek átütő sikerük lesz”. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint ez egy álkonzultáció, és csak arra jó, hogy elmondhassák, megkérdezték a tanárokat. „Ez nem az alapvető problémákról szól, egy hang sincs a bérkérdésről, a pályaelhagyókról, a fiatalok pályán tartásáról, a szakmai önállóság növeléséről.”

A szakszervezetek egyébként június 28-án, a következő sztrájktárgyalási fordulóban találkoznak Pintér Sándorral, bár Totyik Tamás még nem biztos benne, hogy valóban ott is lesz a miniszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.