A szaúdi trónörökös először látogat Törökországba a Hasogdzsi-gyilkosság óta

külföld
2022 június 22., 12:38
comments 1

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytat majd négyszemközti megbeszélést, hogy helyreállítsák a két ország viszonyát, miután a török elnök azzal vádolta meg a koronaherceget, hogy ő utasított ügynököket Hasogdzsi megölésére. A trónörökös tagadta, hogy közel lett volna a szaúdi vezetéssel kritikus publicista megöléséhez.

A találkozóra valószínűleg azért kerül most sor, mert Törökország kereskedelmi és befektetési lehetőségeket keres a súlyosbodó gazdasági válság miatt. Ezzel párhuzamosan Egyiptommal, Izraellel és az Egyesült Arab Emírségekkel is dolgoznak azon, hogy javuljon a kapcsolat.

De a szaúdi trónörökös sem csak Erdogannal találkozik: a múlt héten volt Jordániában és Egyiptomban, a jövő hónapban pedig találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, aki 2019-ben úgy fogalmazott, hogy Szaúd-Arábiát „páriává teszi” Hasogdzsi meggyilkolása miatt.

Az 59 éves Dzsamal Hasogdzsit, a Washington Post szaúdi vezetéssel kritikus publicistáját 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták.

Az amerikai hírszerzés jelentése szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a megölését. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, saját kezdeményezésükre. Az ENSZ 2019-ben megjelent jelentése szerint Khalid Alotaibi, a szaúdi királyi gárda volt tagjaként a 15 tagú kommandóban is benne volt.

photo_camera Recep Tayyip Erdogan és Mohamed bin Szalmán április 29-én Fotó: Photo by SPA / AFP

A török elnök és a szaúdi trónörökös áprilisban egyébként már találkoztak, akkor Erdogan utazott Szaúd-Arábiába. A találkozóra hetekkel azután került sor, hogy Törökország átadta a Hasogdzsi-gyilkosság tárgyalását Szaúd-Arábiának. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt