Ha Oroszország megtámadná Litvániát, az USA haladéktalanul közbelépne

háború
2022 június 22., 05:07

A NATO azonnal harcba lép Litvánia oldalán, ha Oroszország részéről támadás éri a balti államot. Erről Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján. „Támogatjuk partnereinket az Észak-atlanti Szövetségben, a NATO 5. cikkelyének érvényessége, mely szerint ha egy tagállamot támadás ér, az a szövetség egésze elleni támadásnak minősül, megkérdőjelezhetetlen” – jelentette ki Price.

Litvánia június 18-án közölte, hogy korlátozni fogja az európai uniós szankció alá eső áruk vasúti forgalmát a kalinyingrádi orosz enklávé irányába. A döntés éles orosz reakciókat váltott ki, Dmitrj Peszkov Kreml-szóvivő példátlannak és törvénytelennek minősítette azt, majd a külügyminisztérium közölte, Oroszország „fenntartja magának a jogot arra, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében.”

photo_camera Tehervonatok a kalinyingrádi rendező-pályaudvaron Fotó: MIKHAIL GOLENKOV/Sputnik via AFP

A balti állam ehhez képest utóbb közölte, a korlátozásokat a közúti áruforgalomra is kiterjeszti, majd ezt meg is tette: a belorusz–litván határról a vámosok elkezdték visszafordítani az orosz kamionokat. Ez azt jelenti, hogy a kalinyingrádi térségbe zavartalanul csak tengeri úton tudnak árut eljuttatni az oroszok, amire egyelőre nincsenek felkészülve.

Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági tanácsának titkára kedden este kijelentette, Moszkva olyan válaszintézkedéseket tervez, amelyek hatását Litvánia lakossága meg fogja érezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.