Kevesebb élelmiszert vesznek és többet dolgoznak a magyarok a magas infláció miatt

gazdaság
2022 június 22., 12:04
comments 2

Már az MTI is leközölt egy olyan felmérést, amely szerint a magyarok többsége kevesebbet költ az inflációs környezetben. "A jelenlegi inflációs környezetben a magyarok 80 százaléka jelezte, hogy kevesebbet költ a mostani anyagi helyzete megóvása érdekében, a fogyasztók főleg élelmiszer- és higiéniai termékek vásárlását fogják vissza" - mondta a Magyar Cetelem Bank vezérigazgatója szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón az ügyfeleik körében végzett kutatás eredményeiről.

Szabó Péter hozzátette, hogy a május első felében készült felmérésbe több mint 1000 embert vontak be. Közölte, a költések visszafogása mellett a magyarok 24 százaléka többet dolgozik, azaz többletbevételre igyekszik szert tenni az anyagi helyzete fenntartása érdekében, 12 százalékuknak azonban már hozzá kellett nyúlnia megtakarításaihoz.

photo_camera Egy vásárló hatósági áras liszteket néz egy 12. kerületi boltban február 1-én. Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

A Cetelem magyarországi ügyfeleinek visszajelzéseiből az is kiderült, hogy a következő 12 hónapban 20 százalékot meghaladó áremelkedésre számítanak az élelmiszereknél és az építőanyagoknál, de több más termékcsoportban is az árak növekedésével számolnak.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint most azért drága az élelmiszer, mert tavaly olcsó volt, és mert Magyarországnak nincsen kikötője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt