Nagy Márton szerint most azért drága az élelmiszer, mert tavaly olcsó volt

gazdaság
2022 június 20., 10:59
comments 68

Közgazdaságtani fejtágítót tartott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Széchenyi kártya megújításának apropóján tartott sajtótájékoztatón hétfő reggel. Néhány fontosabb tétel a minisztertől:

  • az élelmiszer most azért drága, mert tavaly olcsó volt
  • most minden azért drága, mert a világban nagyon drága a gabona
  • jövőre azért lesz alacsonyabb az infláció, mert most magas
  • extraprofit létezik, mert tanította az egyetemen, minden más csak duma.

A miniszter szerint akkor járunk el helyesen, ha az árszinteket vizsgáljuk, nem pedig azt, hogy egy év alatt mennyivel drágultak az élelmiszerek. „Óvatosan kell bánni az összehasonlításokkal” – mondta. Ő úgy emlékszik, hogy tavaly például nagyon alacsony volt az élelmiszerek ára itthon, ezért is látható nagyobb emelkedés. De az is negatívan befolyásolja szerinte az árakat, hogy Magyarországnak nincsen kikötője.

És ezek csak azok a megállapítások, amelyek nem a KORMÁNY vs. RYAINAIR szappanoperával kapcsolatban hangzottak el Nagy Mártontól. Mert azok a következők voltak:

  • tart a fogyasztóvédelmi vizsgálat a Ryanair ellen, azt várjuk meg, de a kormány kezében törvényalkotási és bírságolási eszközök is vannak
  • a szópárbajt és az üzengetést be kéne fejezni
  • mindenki dolgozzon, vannak ennél fontosabb dolgok is
  • a légitársaságokra kivetett extraprofitadó más országokban is létezik, csak más néven, ezért lehetséges, hogy más néven, de 2024 után is megmarad a légitársaságok extraprofitadója
  • addig viszont átmeneti lesz

Itt már feltűnő lehet, hogy a Széchenyi kártya megújítására senki sem volt kíváncsi, pedig igazán remek konstrukció, amit az Orbán-kormány és a forgalmazó Kavosz Zrt. (amelynek igazgatósági elnöke Parragh László, tulajdonosai pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége egyenlő tulajdoni hányaddal) négyévente mindig sikeresen újra meghosszabbít.

Lényege, hogy a kkv-szektor a piacinál lényegesen alacsonyabb, legfeljebb 3,5 százalékos kamatozású hitelekkel adósodhat el. Nagy Márton szerint a hitel jó dolog, mert rövid távon ugyan kicsit emeli az inflációt, de hosszú távon segíti a gazdaság működését. Maga a Kavosz is remekül megél belőle: tavaly 9,4 milliárd forintos bevétel mellett 2,8 milliárd forint lett a profit, amiből 900 millió forint osztalékot fizettek a két tulajdonosnak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Parragh László sem a Széchenyi kártyával kapcsolatban kapott kérdést, hanem arról kérte ki a sajtó a véleményét, hogy a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az MKIK elnöke adócsalónak nevezte a katásokat. „Én nem ismerem ezt a galerit, nem neveztem senkit adócsalónak. Sértő a megjegyzésük" - reagált Parragh László. A galeri amúgy egy szleng szó, és bűnbandát jelent.

A Parragh László vezette befolyásos lobbiszervezet nemrég még a kata megszüntetését javasolta, de legutóbb már csak azt kérték a kormánytól, hogy számolja fel a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatos visszaéléseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.