Bocsánatkérést követel a Ryanairtől a többszörösen leidiótázott gazdaságfejlesztési miniszter

gazdaság
2022 június 18., 13:26
comments 28

"Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy bárki bármilyen stílust is enged meg magának, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak" - közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-vel a Ryanairrel kapcsolatban. Michael O'Leary, a légitársaság vezérigazgatója a héten egy interjújában ötször idiótázta le Nagyot a légitársaságokra kivetett különadó miatt.

Nagy Márton Orbán Viktort figyeli a Parlamentben 2022. május 24-én
photo_camera Nagy Márton Orbán Viktort figyeli a Parlamentben 2022. május 24-én Fotó: Németh Dániel

A különadó bevezetését, amiből a kormány a megugrott energiaárak miatt nehezen tartható árbefagyasztást, a rezsicsökkentést akarná finanszírozni, a hivatalos indoklás szerint az extra profitot termelő ágazatokra vetik ki. O'Leary - és azóta a légitársaság hivatalos kommunikációja - ennek apropóján azért idiótázza bőszen Nagyot, mert az elmúlt években a légitársaságok éppenséggel nem voltak nyereségesek, tekintettel arra, hogy két éven át a járványügyi korlátozások jelentősen visszavetették a forgalmukat.

Nagy "szabályok betartása" alatt azt értheti, hogy a kormány elvárása szerint a repülőjegyenként kivetett különadót a légitársaságok nem háríthatnák át az utasokra. A Ryanair viszont bejelentette, hogy igenis áthárítja, az utasaival fogja megfizettetni. Ebben amúgy jogszabály nem akadályozza őket, Vadász Iván adószakértő szerint nincs olyan, amely alapján bármilyen büntetést ki lehetne szabni rájuk.

"Nem a magyar családoknak kell megfizetniük a háború árát!" - közölte Nagy, bravúrosan egy mondatba foglalva két kormányzati lózungot, a nemazemberekkelmegfizettetés hazugságát, és azt, hogy az energiaárak azért szabadultak el, mert Európa szankciókat merészelt elrendelni az Ukrajnát lerohanó agresszor, Oroszország ellen. Ennek megfelelően "háborús gazdasági helyzetről" beszélt, és bocsánatkérésre szólította a Ryanairt "a magyar családokkal" szemben, akikre át akarja hárítani az adót, amelyet szerinte "Európa más országaiban gond nélkül megfizet".

Végül közölte, hogy a kormány "az üzengetést ezzel lezártnak tekinti, útszéli, kocsmai handabandázásban nem vesz részt". (Via MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.