Bocsánatkérést követel a Ryanairtől a többszörösen leidiótázott gazdaságfejlesztési miniszter

június 18., szombat 13:26
29

"Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy bárki bármilyen stílust is enged meg magának, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak" - közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-vel a Ryanairrel kapcsolatban. Michael O'Leary, a légitársaság vezérigazgatója a héten egy interjújában ötször idiótázta le Nagyot a légitársaságokra kivetett különadó miatt.

Nagy Márton Orbán Viktort figyeli a Parlamentben 2022. május 24-én Fotó: Németh Dániel

A különadó bevezetését, amiből a kormány a megugrott energiaárak miatt nehezen tartható árbefagyasztást, a rezsicsökkentést akarná finanszírozni, a hivatalos indoklás szerint az extra profitot termelő ágazatokra vetik ki. O'Leary - és azóta a légitársaság hivatalos kommunikációja - ennek apropóján azért idiótázza bőszen Nagyot, mert az elmúlt években a légitársaságok éppenséggel nem voltak nyereségesek, tekintettel arra, hogy két éven át a járványügyi korlátozások jelentősen visszavetették a forgalmukat.

Nagy "szabályok betartása" alatt azt értheti, hogy a kormány elvárása szerint a repülőjegyenként kivetett különadót a légitársaságok nem háríthatnák át az utasokra. A Ryanair viszont bejelentette, hogy igenis áthárítja, az utasaival fogja megfizettetni. Ebben amúgy jogszabály nem akadályozza őket, Vadász Iván adószakértő szerint nincs olyan, amely alapján bármilyen büntetést ki lehetne szabni rájuk.

"Nem a magyar családoknak kell megfizetniük a háború árát!" - közölte Nagy, bravúrosan egy mondatba foglalva két kormányzati lózungot, a nemazemberekkelmegfizettetés hazugságát, és azt, hogy az energiaárak azért szabadultak el, mert Európa szankciókat merészelt elrendelni az Ukrajnát lerohanó agresszor, Oroszország ellen. Ennek megfelelően "háborús gazdasági helyzetről" beszélt, és bocsánatkérésre szólította a Ryanairt "a magyar családokkal" szemben, akikre át akarja hárítani az adót, amelyet szerinte "Európa más országaiban gond nélkül megfizet".

Végül közölte, hogy a kormány "az üzengetést ezzel lezártnak tekinti, útszéli, kocsmai handabandázásban nem vesz részt". (Via MTI

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt