Nem büntethetők a cégek, amelyek a különadót a lakosságra hárítják

június 16., csütörtök 16:44
9

Nincs olyan jogszabály, ami alapján bárminemű büntetést ki lehetne szabni az érintettekre, az állam a jelenlegi jogi eszközökkel nem tudja megakadályozni, hogy az adók ne a fogyasztókat terheljék, mondta az ATV Híradónak Vadász Iván adószakértő.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos az állami tévében azt mondta, hogy azok a cégek, amik a különadót a lakosságra hárítják, kemény büntetésekre számíthatnak. "Mi meg azt mondjuk, hogy nem nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni, és ez mind mehet bele, véleményem szerint a rezsialapba" - mondta.

"Nyilvánvaló, hogy ha nekem van egy kötött szerződésem, amelyben az árat rögzítették, akkor ezt az árat nem lehet utólag módosítani, hacsak az eladóm nem írta elő a szerződésben jogosult árat módosítani, például adóváltozások esetén" - mondta Vadász Iván. Azt is mondta, hogy okulva a múltból, a bankok és a vállalatok többsége mindezt megtette korábban.

A gyógyszeriparra kivetett 20 milliárd forintos különadó 80 százalékát az innovatív gyógyszereket gyártó vállalatoknak kell kifizetni, mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója az ATV-nek.

Holchacker Péter szerint gyógyszer lesz az országban, csak az újdonságok, az előremutató terápiák Magyarországra rosszabbul vagy egyáltalán nem fognak elérni, és a jelenleg elérthető gyógyszerkínálat kezdetlegesen szűkülhet.

A Ryanair a különadót az utasokkal fizetteti meg, ami miatt a cég vezérigazgatója és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter között heves szócsata alakult ki. Július elsejétől a K&H Banknál, a Wizz Airnél és a lízingcégek jó részénél is drágulások lesznek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt