Varga Mihálytól kérik Parraghék, hogy kezdjen valamit a katával

gazdaság
2022 június 15., 12:51

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy számolja fel a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatos visszaéléseket - írja Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter miután tárgyalt a köztestület vezetőivel. Eszerint finomodott valamelyest a Parragh László vezette befolyásos lobbiszervezet álláspontja, hisz Parragh nemrég még a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését is támogatta volna.

photo_camera Varga Mihály és Parragh László Fotó: PENZUGYMINISZTERIUM

Varga azt írja, a kormány azért hozta létre a kisadózó vállalkozások tételes adóját, hogy alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínáljon a legkisebb vállalkozásoknak. Az adatok azt mutatják, hogy egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítik munkavállalóikat, így elkerülik az adófizetést, ezzel az államkassza, a munkavállalók és a tisztességes adózók is rosszul járnak.

Varga már a miniszteri meghallgatásán pedzegette, hogy a kormány hozzányúlna a katához, most is azt írja, hogy dolgoznak a szabályozás átalakításán. A cél az, hogy a háborús válságban is megőrizzék a kedvezményes adózást a legkisebb vállalkozásoknak, de a visszaéléseket felszámolják. Folytatják az egyeztetéseket - tette hozzá a miniszter. Hogy eddig mit lehet tudni a kata átalakításáról, azt Horváth Bence szedte össze ebben a cikkben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.