Minden eddiginél nagyobb burmai pitont fogtak Floridában

ÁLLAT
2022 június 23., 05:31

Egy biológusokból álló csapat kifogott egy akkora burmai pitont Floridában, amekkorát még sohasem találtak az államban. Az óriáskígyó kivételes példánya 97,5 kilót nyomott, 5,48 méter hosszú volt és 122 fejlődő tojást találtak benne - közölte a Délnyugat-Florida Természetvédelmi Hivatal.

Óriás óriáskígyó.
photo_camera Óriás óriáskígyó. Fotó: ABC7 / Youtube

A csapat a hím felderítőkígyókba ültetett rádióadók segítségével tanulmányozta a pitonok mozgását, szaporodási szokásait és hogy hogyan használják az élőhelyüket - mondta Ian Bartoszek, a természetvédelmi program vadbiológusa és környezettudományi projektvezetője. Az egyik hímet az Everglades nemzeti parkban az eddig látott legnagyobb nőstény mellett találták meg.

Az óriás óriáskígyót elaltatták, mivel a burmai piton nem őshonos faj, a '70-es években került az Egyesült Államokba egzotikusállat-kereskedők révén. A boncolás során patadarabkákat is találtak az emésztőrendszerében, tehát egy kifejlett szarvas lehetett az utolsó eledele.

A National Geographic dokumentálta a fogást, rávilágítva arra, hogy az invazív pitonok gyors szaporodása az őshonos állatvilágot veszélyezteti. Bartoszek szerint a nőstény pitonok eltávolítása döntő szerepet játszik a szaporodási ciklus megszakításában.

Amióta a természetvédelmi szervezet pitonprogramja 2013-ban elkezdődött, több mint 1000 pitont távolítottak el Florida délnyugati részén mintegy 25 900 hektárnyi területről. Az állami pitonmentesítő program augusztusban két hétig tart. A résztvevők díjakért versenyeznek, többek között 2500 dollárért a legtöbb piton befogásáért. A tavalyi kihívásban több mint 600 ember vett részt 25 államból. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.