Reagáltak a szervezők a vizes vb-n történtekre: A vízimentők csak a bírók jelzésére ugorhatnak a medencébe

sport
2022 június 23., 11:08
comments 34

Miután Anita Alvarez amerikai szinkronúszó szerdán a budapesti vizes vb-n gyakorlata után elájult a medencében, ahonnan végül edzője mentette ki, csütörtökön a szervezők közleményben reagáltak a történtekre.

Merkely Béla, a vb egészségügyi szolgálatának vezetője szerint:

  • amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe,
  • a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi félreértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot,
  • a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe,
  • miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra,
  • a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte.

Miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

Az edző, Andrea Fuentes az SA című lapnak azt mondta, amikor észrevette, hogy Alvarez süllyed, a vízimentőkre nézett, de „azok csak bámultak” és „nem reagáltak”, emiatt ugrott a medencébe ő. Elmondása szerint miután kihúzták a partra Alvarezt, jött egy vízimentő, „de nem sokat segített”, egy kicsit „harcoltak” amiatt, hogy milyen pozícióba fektessék a sportolót. „Nem beszélt angolul, és nem értett engem.” Az edző szerint két perc telt el, mire Alvarez magához tért és újra levegőt vett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.