Zelenszkij leválthatja régi jó barátját az SZBU éléről

háború
2022 június 24., 05:29
comments 3

Távozni kényszerülhet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről Ivan Bakanov. A Politico cikke szerint Volodimir Zelenszkij elnök elszánta magát, hogy meneszti a vezetőt, aki egyrészt gyerekkori jó barátja, másrészt az elnökválasztási kampányát is vezette. Az elnök olyan utódot keres, aki alkalmasabb az SZBU irányítására a háborús időszakban – állították hozzá közel álló tisztségviselők.

Bakanov 2019-es kinevezésekor már sokan kritikával éltek, mondván, egy ilyen hátterű személy alkalmatlan a biztonsági szolgálat vezetésére. Zelenszkij viszont kitartott mellette, hiszen az egyik legfőbb bizalmasa és üzleti partnere is volt.

A kritikus hangok még inkább felerősödtek, amikor február 24-én kitört a háború. A parlamentben sokak szerint Bakanov nem reagált érdemben az orosz invázióra, és nem tudta megfelelően irányítani a több mint 30 ezer munkatársból álló szervezetet.

„Nagyon elégedetlenek vagyunk a munkájával, azon dolgozunk, hogy megszabaduljunk tőle” – mondta a Politicónak egy Zelenszkijhez közel álló tisztségviselő.

A kritikusok szerint sokkal több forog kockán, mint az, hogy ki áll az SZBU élén, ugyanis a háború kitörésekor meghozott rossz döntések többek között Herszon elvesztésébe kerülhettek. Az ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok azért tudták ilyen könnyen bevenni a várost, mert az SZBU-sok nem tudták felrobbantani a Dnyeper folyót átszelő Antonovszkij hidat, így az orosz csapatok könnyen betörhettek a városba. A szolgálat magasabb szintjein is problémák voltak, ugyanis több vezető a háború kitörésekor külföldre menekült.

A hírek szerint Bakanov kiesett Zelenszkij kegyeiből, és régi barátságuk is tönkrement. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.