Zelenszkij leválthatja régi jó barátját az SZBU éléről

június 24., péntek 5:29
3

Távozni kényszerülhet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről Ivan Bakanov. A Politico cikke szerint Volodimir Zelenszkij elnök elszánta magát, hogy meneszti a vezetőt, aki egyrészt gyerekkori jó barátja, másrészt az elnökválasztási kampányát is vezette. Az elnök olyan utódot keres, aki alkalmasabb az SZBU irányítására a háborús időszakban – állították hozzá közel álló tisztségviselők.

Bakanov 2019-es kinevezésekor már sokan kritikával éltek, mondván, egy ilyen hátterű személy alkalmatlan a biztonsági szolgálat vezetésére. Zelenszkij viszont kitartott mellette, hiszen az egyik legfőbb bizalmasa és üzleti partnere is volt.

A kritikus hangok még inkább felerősödtek, amikor február 24-én kitört a háború. A parlamentben sokak szerint Bakanov nem reagált érdemben az orosz invázióra, és nem tudta megfelelően irányítani a több mint 30 ezer munkatársból álló szervezetet.

„Nagyon elégedetlenek vagyunk a munkájával, azon dolgozunk, hogy megszabaduljunk tőle” – mondta a Politicónak egy Zelenszkijhez közel álló tisztségviselő.

A kritikusok szerint sokkal több forog kockán, mint az, hogy ki áll az SZBU élén, ugyanis a háború kitörésekor meghozott rossz döntések többek között Herszon elvesztésébe kerülhettek. Az ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok azért tudták ilyen könnyen bevenni a várost, mert az SZBU-sok nem tudták felrobbantani a Dnyeper folyót átszelő Antonovszkij hidat, így az orosz csapatok könnyen betörhettek a városba. A szolgálat magasabb szintjein is problémák voltak, ugyanis több vezető a háború kitörésekor külföldre menekült.

A hírek szerint Bakanov kiesett Zelenszkij kegyeiből, és régi barátságuk is tönkrement. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt