Akár halott családtagok hangján is szólhat hozzánk az Amazon személyi asszisztense

TECH
2022 június 25., 06:39
comments 12

Az Amazon Las Vegas-i konferenciáján mutatták be az új fejlesztést, ami lehetővé tenné, hogy az Alexa egy kevesebb mint egyperces hangfelvétel alapján bárki hangját utánozva szóljon hozzánk.

Rohit Prasad, az Alexa vezető alelnöke szerint az új funkció lényege az lenne, hogy a felhasználók nagyobb bizalommal forduljanak az Amazon személyi asszisztenséhez, amibe több „emberi tulajdonságot, empátiát és érzelmet” helyeznének.

Szerinte a járvány óta „ezek a tulajdonságok még fontosabbá váltak”, mert sokan elveszítették a szeretteiket. Hozzátette, hogy bár a mesterséges intelligencia „nem tudja megszüntetni a veszteség okozta fájdalmat”, de segíthet abban, hogy „emlékezzünk”.

Az új fejlesztés egy videóval demonstrálta, amelyen egy gyerek azt kéri Alexától, hogy a nagyi fejezze be az Óz, a nagy varázsló felolvasását, mire Alexa átvált a nagymama hangjára, és úgy folytatja a könyv olvasását.

Prasad szerint az új funkción az Amazonnak még dolgoznia kell, hogy egy rövidebb felvétel alapján is „kiváló minőségű hangot” tudjanak előállítani, mert egyelőre csak több órás felvételek alapján dolgoztak. További részleteket nem közöltek az új fejlesztésről, ami erősen aggályos lehet adatvédelmi és etikai szempontból is. (NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.