Kórházba került a bebörtönzött volt tunéziai kormányfő

június 26., vasárnap 6:37

Kórházba került szombaton a három napja bebörtönzött, éhségsztrájkot folytató volt tunéziai kormányfő, Hamadi Dzsebali, az ellenzéki, mérsékelt iszlamista Ennahda párt egykori vezetője - közölte ügyvédje.

„Állapota gyorsan romlott, mert szigorúan betartja az éhségsztrájkot, és nem szed gyógyszert a szív- és érrendszeri betegségekre vagy cukorbetegségére” - mondta Zied Taher az AFP francia hírügynökségnek.

A rendőrség nem továbbította ezeket a gyógyszereket Dzsebalinak, annak ellenére, hogy az ügyész engedélyt adott családjának, a gyógyszerek eljuttatására - tette hozzá az ügyvéd.

Dzsebali 2011-ben lett miniszterelnök, de 2013-ban a Sokri Beladi baloldali ellenzéki vezető meggyilkolása miatt elmérgesedett súlyos belpolitikai válság nyomán lemondásra kényszerült.

Fotó: NACER TALEL/Anadolu Agency via AFP

Pénzmosás vádjával vették őrizetbe azt követően, hogy külföldről pénzt utaltak egy tunéziai jótékonysági szervezetnek. A politikus cáfolja vádakat, szerinte a hatóságok politikai leszámolásának áldozata.

Ennahda volt a legnagyobb parlamenti párt, mielőtt Kaisz Szaíd elnök március végén, nyolc hónappal a működése felfüggesztése után feloszlatta a törvényhozást, április végén pedig átvette az irányítást az ország választási bizottsága felett, majd népszavazást írt ki az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról. Ellenlábasai szerint Szaíd puccsal vette át a hatalmat az észak-afrikai országban.

Az államfő ugyanakkor azt állítja, törvényesen járt el annak érdekében, hogy kimozdítsa Tunéziát az utóbbi évek politikai bénultságából és gazdasági stagnálásából, amelyet szerinte a kormányzatban elhatalmasodott, korrupt elit idézett elő.

Szaíd vitatott intézkedései óta számos befolyásos politikust és üzletembert vettek őrizetbe, vagy indítottak velük szemben eljárást gyakran korrupció, illetve rágalmazás vádjával. A képviselők a törvényhozás feloszlatásával elvesztették parlamenti mentességüket.

A történtek ellenére Kaisz Szaíd továbbra is népszerű a lakosság egy része körében, amely úgy véli, hogy az államfő a politikai rendszer korrupciója ellen lép fel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt