Oroszország órákra van attól, hogy 1918 óta először ne tudjon teljesíteni külföldi kifizetést

háború
2022 június 26., 13:16

A több hónapja fizetésképtelenség határán tántorgó Oroszországot már csak néhány óra választja el annak a pénzügyi csatának a drámai pillanatától, amit az Egyesült Államok és több ország vív a Kreml ellen Ukrajna megtámadása miatt – írja a Bloomberg.

Este jár le a türelmi időszak a kb. 100 millió dolláros elmaradt kötvénykifizetésekre – amit a széles körű szankciók miatt blokkoltak. Hivatalos nyilatkozat nem lesz, Oroszország pedig már vitatja a kijelölést, de ha a befektetők nem kapják meg a pénzüket határidőig, akkor a kötvénydokumentumok szerint hétfő délelőtt „nemteljesítési esemény” lesz.

Ez egyelőre nagyrészt szimbolikus fejlemény, tekintve, hogy Oroszország már most is gazdasági, pénzügyi és politikai számkivetett a világ nagy részén, de jól mutatja, hogy az USA, az EU és mások hogyan léptek fel a februári invázió óta, hogy lehetetlenné tegyék Oroszországnak az egyébként normális pénzügyi üzletmenetet.

Vlagyimir Putyin 2022. február 24-én, az orosz üzleti élet vezetőivel folytatott egyeztetéseire menet.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2022. február 24-én, az orosz üzleti élet vezetőivel folytatott egyeztetéseire menet. Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Oroszországnak ez lesz az első külföldi fizetésképtelensége azóta, hogy 1918-ban a bolsevikok megtagadták a cári korszak adósságainak kifizetését. Az ország az év elején újra nagyon közel került ehhez a pillanathoz, de fizetésimód-váltással sikerült időt nyernie. Ezt az alternatív utat májusban – néhány nappal a 100 millió dollár esedékessége előtt – lezárták, amikor az USA bezárta a szankciók kiskapuját, ami lehetővé tette az amerikai befektetőknek, hogy államkötvény-kifizetéseket kapjanak.

Most az a kérdés, hogy mi történik ezután, mivel a piacok azzal az egyedülálló forgatókönyvvel szembesülnek, hogy egy fizetésképtelenné vált hitelfelvevőnek van hajlandósága és erőforrásai is a fizetésre, csakhogy nem tud fizetni.

Általában a nagy hitelminősítő intézetek adnak ki alapértelmezett nyilatkozatot, de a szankciók eltiltják őket az orosz üzlettől. A kötvénytulajdonosok összegyűlhetnek, hogy megtegyék saját nyilatkozatukat, de lehet, hogy inkább kivárnak, amíg figyelemmel kísérik az ukrajnai háborút és a szankciók mértékét, miközben megpróbálják kitalálni a pénzük visszaszerzésének esélyét, vagy legalábbis annak egy részét.

„A fizetésképtelenség bejelentése szimbolikus esemény. Az orosz kormány már elvesztette a lehetőséget, hogy dollárban denominált adósságot bocsátson ki. Oroszország már most sem tud hitelt felvenni a legtöbb külföldi országtól” – mondta a Bloombergnek Takahide Kiuchi, a tokiói Nomura Kutatóintézet közgazdásza.

Mivel az orosz hatóságokra, bankokra és magánszemélyekre kiszabott büntetések egyre inkább elzárják a fizetési útvonalakat, Oroszország azzal érvelt, hogy eleget tett a hitelezőkkel szembeni kötelezettségeinek azzal, hogy a májusi kifizetéseket egy helyi kifizetőnek utalta át, még akkor is, ha a befektetők nem rendelkeznek saját pénzeszközzel a számláikon. Oroszország a hét elején további átutalásokat is végrehajtott rubelben, annak ellenére, hogy a szóban forgó kötvények nem teszik lehetővé ezt a fizetési lehetőséget.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter „vis maiorra” hivatkozott a valutaváltás indoklásaként, és „bohózatnak” nevezte a helyzetet. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.