Harmadfokú hőségriasztás van

időjárás
2022 június 27., 04:09

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, ami 0 órakor kezdődött, és csütörtök éjfélig tart. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymás utáni napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Megszorítások a melegben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nyomatékosan kérte, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Senki ne legyen 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal meg napvédő készítményekkel.

Azt kérik, különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői.

Kérték továbbá, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton lévők se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Kutya hűsíti magát egy szökőkút vizében a kánikulában a budapesti Szabadság téren 2020. augusztus 9-én.
photo_camera Kutya hűsíti magát egy szökőkút vizében a kánikulában a budapesti Szabadság téren 2020. augusztus 9-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Figyelmeztettek arra is, hogy sose hagyjon senki gyereket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Azt kérték, aki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, az hívja a 112-es segélyhívószámot.

30 fok fölött, és durvulni fog

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.

A mostani hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki mára.

Az előrejelzés szerint ma a minimumok általában 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 11-14 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű.

A hét további részében fokozódik a hőség, néhol 39 fokos csúcsértékek is lehetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.