Néhány napon belül elfogyhat az üzemanyag Srí Lankán

külföld
2022 június 27., 15:40

Az elmúlt hét évtized legsúlyosabb gazdasági válsága sújtja Srí Lankát, ahol napokon belül elfogyhatnak az üzemanyagtartalékok. A szigetországban mindennapivá váltak a tüntetések.

A benzinkutakon katonák osztogatják a sorszámokat, hogy az emberek ne vághassanak be egymás elé. „Négy napja várok a sorban, nem aludtam, nem ettem rendesen az elmúlt időkben” - nyilatkozta egy autós a Reutersnek.

A fővárosban és környékén egy hétre bezárnak az iskolák, az alkalmazottakat pedig felszólították, hogy dolgozzanak otthonról.

A kormány üzemanyagkészlete nagyjából kilencezer tonna gázolaj és hatezer tonna benzin. Cégek is rendelkeznek tartalékokkal, de a napi ötezer tonna gázolaj és háromezer tonna benzin átlagfogyasztás mellett, ha nem érkezik segítség, ez nem sokáig tarthat ki. Igaz, Srí Lanka nem először állítja, hogy lassan elfogynak tartalékai: a májusban frissen kinevezett miniszter egy napig tartó készletekről beszélt, június 15-én az energiaügyi miniszter pedig azt mondta, öt napig bírják a készletek.

A tömegközlekedést, az energiatermelést és az egészségügyet előnyben részesítik az üzemanyagelosztásban

Az ország energetikai szabályozó hatósága szerint az utolsó olajtartalékokat élik fel több hőerőmű működtetésére és az áramkimaradások csökkentésére. Hétfőtől a tervezettnél hosszabbak, háromórásak lesznek az áramkimaradások. „Reméljük, hogy a következő két hónapban három-négy órás marad az áramkimaradás, de ez jelen helyzetben még változhat” - mondta Janaka Ratnayake, a Srí Lanka-i Közművek Bizottságának elnöke.

Egyelőre Indiától kaptak egy 4 milliárd dolláros támogatást, az IMF egy csapata pedig a szigetországba látogat, hogy egy 3 milliárd dolláros mentőcsomagról tárgyaljon. (Reuters)

photo_camera Tüntetők összecsapása a rendőrséggel Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.