A holland egészségügyi minisztérium engedélyezné az eutanáziát a 12 év alatti halálos betegeknek is

Egészségügy
2022 június 28., 08:58
comments 1

Ernst Kuipers holland egészségügyi miniszter bejelentette, hogy minisztériuma olyan rendeleten dolgozik, ami szigorú feltételek mellett lehetővé tenné az eutanáziát az 1-12 éves gyógyíthatatlanul beteg, elviselhetetlenül és reménytelenül szenvedő gyermekek számára, írja a Volkskrant.

Hollandiában jelenleg nincs jogszabály az 1-12 éves halálosan beteg, elviselhetetlen fájdalmakkal küszködő gyermekek eutanáziához való hozzáféréséről. Egy 2019-es tanulmány szerint azonban szükség lenne rá. A szülők leírták, hogy semmit sem tudtak tenni, miközben gyermekeik órákon át sikoltoztak a fájdalomtól, vagy szinte folyamatosan rohamaik voltak.

Kuipers azt mondta, hogy ez „a halálos beteg gyermekek egy kis csoportját érinti, akik számára a palliatív ellátás nem elegendő szenvedésük enyhítésére". A gyermekorvosok kérésére törvénymódosítás helyett rendelettel szabályozná a kérdést, mert attól tart, hogy az társadalmi vitákat váltana ki, pedig a cél, hogy minél előbb „gyakorlati megoldást” találjanak.

Az eutanázia-törvény már most is lehetővé teszi felnőttek és 12 év feletti gyermekek számára, hogy véget vessenek életüknek, ha kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. A törvény szerint ők képesek megérteni helyzetüket és döntésük súlyosságát. Az eutanázia önrendelkezést és cselekvőképességet feltételez, amit a törvény a 12 év alatti gyermekek esetében hiányosnak tart.

Az egyévesnél fiatalabb csecsemők eutanáziájára a 2005-ben bevezetett groningeni jegyzőkönyv vonatkozik. A gyógyíthatatlan kisbabák esetében akkor alkalmazható eutanázia, ha a gyermek kezelőorvosai és független orvosok egyetértenek abban, hogy a fájdalmak nem csillapíthatók, nincs kilátás a javulásra. A szülőknek tájékozott beleegyezést kell adniuk, és a döntést utólag ellenőrzik. Kuipers eme irányelvek mentén dolgozná ki a 12 év alatti gyermekek eutanáziájáról szóló rendeletet is.

A miniszter hét megfelelő gondossági kritériumot határozott meg, amiknek az eutanáziánál meg kell felelnie:

  • A gyerek kezelőorvosának meg kell győződnie arról, hogy páciense elviselhetetlenül szenved, és nincs mód fájdalmai enyhítésére.
  • Egy második, független szakértőnek véleményt kell mondania a beteg állapotáról.
  • A kezelőorvosnak emellett "teljeskörűen" meg kell osztania a diagnózist és a prognózist mindkét szülővel, és azt a gyermekkel, "felfogóképességének megfelelő módon" meg kell beszélnie.
  • A megbeszélésnek ki kell terjednie arra, hogy az élet megszakítása az egyetlen észszerű lehetőség a szenvedés megszüntetésére.
  • Az orvosnak meg kell győződnie arról, hogy az eutanázia nem a gyermek akarata ellenére történik, és mindkét szülőnek bele kell egyeznie.

Az egészségügyi minisztérium októberben tájékoztatja a parlamentet a rendelettervezet részleteiről. (MTI, NL Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.