Bűnösnek találták pénzmosás vádjában a svájci Credit Suisse bankot

bűnügy
2022 június 28., 04:21
comments 6

A svájci büntetőbíróság megállapította, hogy a Credit Suisse bank nem akadályozta meg, hogy egy bolgár kabítószer-kereskedő szervezet tagjai profitáljanak az Európába irányuló kokaincsempészetből, írja a BBC. A bankot mintegy 1,7 millió font pénzbírsággal sújtották, és 15 millió fontot kell fizetnie a kormánynak.

A bank tagadja a vádakat, és közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A korábban a banknál dolgozó bolgár ex-teniszezőt, Elena Pampoulova-Bergomit a svájci legfelsőbb büntetőbíróság pénzmosás vádjában bűnösnek találta, és 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A volt teniszező a bíróságon elmondta, hogy rendszeresen „készpénzzel teli" zsákokat vett át - némelyikben 400 ezer fontnak megfelelő összeg volt - a birkózó ismerőseitől.

„A bíróság hiányosságokat talált a bankon belül a bűnszervezettel való ügyfélkapcsolatok kezelésében. Ezek a hiányosságok lehetővé tették a bűnszervezet vagyonának felvételét" - írta közleményében a bíróság.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A svájci bíróság a drogkereskedő banda tevékenységével, többek között gyilkosságokkal kapcsolatos tanúvallomásokat is meghallgatott.

A Credit Suisse Svájc második legnagyobb bankja. Ez az első alkalom, hogy egy svájci bank ellen ilyen büntetőeljárás indult. A bank közleményében azt írta, hogy „folyamatosan teszteli a pénzmosás elleni keretrendszerét, és idővel megerősíti azt a fejlődő szabályozási előírásoknak megfelelően”.

A Credit Suisse részvényei a hétfő délutáni kereskedésben 0,7 százalékot estek, de a napot 0,4 százalékos pluszban fejezték be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.