Italpromóció miatt zártak be egy indonéziai bár- és étteremláncot

külföld
2022 június 28., 7:36
comments 7

Az indonéz hatóságok elvették egy fővárosi, jakartai bár- és étteremlánc működési engedélyét, miután a rendőrség istenkáromlással vádolt meg hat alkalmazottat egy olyan promóció miatt, ami ingyenes italokat kínált a Mohammad vagy Maria nevű személyeknek.

A kritikusok szerint Indonézia szigorú istenkáromlási törvényeit arra használják fel, hogy a világ legnagyobb muszlim többségű országában a tolerancia és a sokszínűség régóta fennálló hírnevét lerombolják.

A "Holywings" üzletlánc italpromóciója miatt különböző vallási csoportok panaszt tettek, emiatt indult rendőrségi vizsgálat. A hat alkalmazott ellen istenkáromlás miatt emeltek vádat, amiért akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak. Az internetes törvény istenkáromlásra vonatkozó rendelkezése alapján is vádat emelhetnek, ezért legfeljebb 10 éves börtönbüntetés kapható.

photo_camera Fotó: ARDIKTA NUGROHO/AFP

Egy később törölt közösségi média-bejegyzésben a lánc minden csütörtökön egy üveg gint ajánlott fel ingyen a Mohammad nevű férfiaknak és a Maria nevű nőknek.

Kedden a fővárosban tizenkét üzletet zártak be, miután a hatóságok szerint nem rendelkeztek alkoholárusítási engedéllyel, közölte a jakartai kormány a honlapján közzétett nyilatkozatában.

A Holywings Indonesia bocsánatot kért a promócióért, amit állítása szerint a vezetőség tudta nélkül hoztak létre. A rendőrség szerint az alkalmazottak az értékesítési célok elérése érdekében hozták létre a reklámot.

Andreas Harsono, a Human Rights Watch indonéziai kutatója szerint az istenkáromlásról szóló törvény és az online tevékenységet szabályozó törvény „egyre veszélyesebbé" válik.

„Ez a hat személy csak egy alkoholpromóciót csinált, ami talán nevetséges ebben az egyre inkább iszlám országban, de a nemzetközi normák szerint egyáltalán nem bűncselekmény" - mondta. Az istenkáromlásról szóló törvényt eddig leginkább azok ellen alkalmazták, akikről úgy ítélték meg, hogy megsértették az iszlámot. Jakarta korábbi keresztény kormányzóját, Basuki „Ahok" Purnamát 2017-ben két év börtönre ítéltek istenkáromlás miatt, széles körben politikai indíttatásúnak tartott vádak alapján.

Indonéziában a Human Rights Watch által összegyűjtött adatok alapján több mint százötven, többnyire vallási kisebbségekhez tartozó embert börtönöztek be a törvény 1965-ös elfogadása óta. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt