Amnesty International: Az oroszok háborús bűncselekményt követtek el Mariupolban

június 30., csütörtök 11:06
1

Az Amnesty International vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az orosz katonai erők háborús bűncselekményt követtek el, amikor márciusban lecsaptak az ukrajnai Mariupol színházra, és legalább tucatnyi, de valószínűleg még több embert megöltek.

A szervezet új jelentése szerint az orosz hadsereg valószínűleg szándékosan vette célba a színházat annak ellenére, hogy tudták, több száz civil tartózkodik ott március 16-án, így a támadás egyértelműen háborús bűncselekménynek minősül.

Az Amnesty International válságkezelő csoportja több túlélővel készített interjút, és sok digitális bizonyítékot gyűjtött. Arra a következtetésre jutottak, hogy a támadást szinte biztosan orosz vadászgépek hajtották végre, és két 500 kg-os bombát dobtak le, amik egymáshoz közel csapódtak be, és egyszerre robbantak fel.
„Hónapokig tartó szigorú vizsgálat, műholdfelvételek elemzése és több tucat szemtanúval folytatott interjú után arra a következtetésre jutottunk, hogy a csapás egyértelműen háborús bűncselekmény volt, amelyet az orosz erők követtek el” - mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.„Sokan megsérültek és meghaltak ebben a kegyetlen támadásban. Halálukat valószínűleg az okozta, hogy az orosz erők szándékosan ukrán civileket céloztak meg”.

„A Nemzetközi Büntetőbíróságnak és minden más, a konfliktus során elkövetett bűncselekményekre vonatkozó joghatósággal rendelkező szervnek háborús bűncselekményként kell kivizsgálnia ezt a támadást. Minden felelőst felelősségre kell vonni az ilyen halálesetekért és pusztításért”.

Az Amnesty International megbízott egy fizikust, hogy készítsen egy matematikai modellt a detonációról, hogy meghatározza a robbanás nettó robbanótömegét (NEW), ami a színházban látott mértékű pusztításhoz szükséges. A következtetés az volt, hogy a bombák robbanóereje 400-800 kg volt.

A legvalószínűbb, hogy a csapást végrehajtó orosz repülőgépek többfeladatú vadászgépek - mint például a Szu-25, Szu-30 vagy Szu-34 - voltak, amelyek a közeli orosz repülőtereken állomásoztak, és gyakran látták őket Dél-Ukrajna felett repülni.

Az Amnesty International több elméletet is megvizsgált azzal kapcsolatban, hogy ki lehetett a felelős a támadásért, és milyen fegyvereket használhattak. A rendelkezésre álló hiteles bizonyítékok alapján végül arra jutottak, hogy a civil objektumra irányuló szándékos légicsapás a leghihetőbb magyarázat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt