Az orosz szenátus elnökhelyettese gyermekek kiéheztetésével vádolja Norvégiát

külföld
2022 június 30., 16:02
comments 5

Gyermekek kiéheztetésével vádolta és megtorlással fenyegette Norvégiát Oroszország szerdán, miután a norvég hatóságok a storskogi közúti határátkelőnél az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt életbe léptetett szankciók alapján megakadályozták orosz termékek beléptetését az országba. A szállítmány célpontja a Spitzbergák voltak.

Túravezető a Spitzbergákon 2022. május 4-én.
photo_camera Túravezető a Spitzbergákon 2022. május 4-én. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A sarkvidéki szigetcsoport ugyan Norvégiához tartozik, de az 1920-as párizsi szerződés alapján 46 másik aláíró állam egyenlő feltételek mellett szabadon aknázhatja ki az ottani természeti erőforrásokat. Ezt annak idején a Szovjetunió még meg is tette, szénbányákat létesítettek és kolóniát hoztak létre, így jelenleg a szigetcsoport 2700 fős népességének a negyven százaléka oroszajkú.

Az oroszok állítása szerint a feltartóztatott szállítmányban az ő ellátmányuk volt, erre föl vádolta meg Konsztyantyin Koszecsov, az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács elnökhelyettes norvégiát a gyermekek kiéheztetésével. Ezt ugyanakkor még Szergej Guskin, a Spitzbergák orosz konzulja is tagadta, aki szerint szó sincs élelmiszerhiányról, nem is áll fenn a veszélye.

Ennek ellenére Oroszország megtorlással fenyegetőzött, és hamarosan kibertámadás is ért norvég weboldalakat. Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök szerint a támadás "nem okozott jelentős károkat". A Norvég nemzetbiztonság, az NSM szerint a terheléses (DDOS) támadásokért "egy oroszbarát bűnözői csoport" lehet a felelős. (Via Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.