Betiltják a szerb személyi igazolványok használatát a koszovóiaknak

külföld
2022 június 30., 09:51
comments 1

Mától teljesen megváltozott a helyzet Szerbiában és Koszovó területén is – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Aleksandar Vučić szerb elnök, miután találkozott Miroslav Lajčakkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával. Erről a Szabad Magyar Szó számolt be.

Vučić azt mondta, Szerbia mindig is készen állt a dialógus folytatására, ezzel szemben a pristinai intézmények szerdán úgy döntöttek, hogy betiltják a szerb személyi igazolványok használatát Koszovóban. Döntöttek arról is, hogy továbbra is matricával ragasztják le a szerb járművek rendszámtábláit. Egyértelmű, hogy nem akarnak egy asztalhoz ülni, dialógusról szó sincs, tette hozzá. Az információk szerint azok, akiknek szerb rendszámtáblás autójuk van, szeptember 30-ig regisztrálhatják át járműveiket. Ha erre nem hajlandók, egyszerűen elveszik tőlük.

Vučić szerint Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen.

Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart Belgrádban, 2022. június 29-én, miután megbeszélést folytatott Miroslav Lajcakkal az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával
photo_camera Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart Belgrádban, 2022. június 29-én, miután megbeszélést folytatott Miroslav Lajcakkal az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

„A mi válaszunk józan lesz, de halálos, viszont semmilyen katonai műveletet nem hajtunk végre. Mi tíz éve keressük a kompromisszumos megoldást, de azt más nem akarja, csak a népünk elüldözése a céljuk” – mondta a szerb elnök, aki szerint érdekes nyár és ősz elé nézünk, és hozzátette, nagyon kíváncsi azokra, akik ezt az egészet irányítják, majd arra kérte őket, hogy vegyenek vissza az arroganciájukból.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd júliusban folytatódik, ezután jöhet a legfelsőbb szintű egyeztetés.

Vučić hangsúlyozta, a legnagyobb kérése Szerbiának az, hogy ne üldözzék el a szerbeket szülőföldjükről, majd hozzátette, Pristina háromszor is gondolja meg, mielőtt cselekedne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.