Meghalt Schlecht Csaba

június 30., csütörtök 11:16
19
Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió egykori főszerkesztője, a Kaya Ibrahim-ügy főszereplője Fotó: mediapiac.com

Betegség következtében meghalt Schlecht Csaba - adta hírül csütörtök délelőtt a Magyar Hang. 63 éves volt.

Schlecht Csaba a Magyar Nemzet köré épült lap- és médiacsoport, valamint a Fidesz Simicska Lajos által menedzselt egykori cégvilágának sokáig háttérben mozgó, mégis meghatározó alakja volt. Politikai tisztségeket sosem vállalt, üzleti feladatokat viszont annál inkább.

Schlecht nevét 1998 augusztusában ismerte meg az ország, amikor Rádi Antónia és Ungár Tamás megírták legendás, A Ficótól a Mahirig című cikküket, és leleplezték, hogy Fidesz-közeli cégek bő két év leforgása alatt közel 300 millió forint köztartozás megfizetését kerülték el fantomizált vállalkozások bevonásával.

Simicska Lajos - többek között Kövér Szilárddal, Kövér László testvérével közösen - tizenhárom céget ruházott át Schlechtre, hogy ő továbbpasszolja azokat egy Kaya Ibrahim nevű török állampolgárnak. Ezt a manővert a felek még három további vállalkozás és egy Josip Tot nevű horvát állampolgár bevonásával 1997-ben újra eljátszották. Az ügyben később csődbűntettel és adócsalással is meggyanúsították.

Schlecht mindig is a Simicska-féle belső kör emberének számított, a 2010-es első kétharmad után is. Így amikor 2013-ban Simicska és Orbán távolodni kezdtek egymástól, 2015-ben pedig kitört kettejük között a háború, az ő esetében nem volt kétséges, hogy melyik oldalon harcol majd.

Vezette egy darabig a Nemzet-csoport oldalán felfuttatott Lánchíd Rádiót, de a tágabb nyilvánosság 2017 novemberében figyelhetett fel rá ismét, amikor a kormánykritikussá fordult Magyar Nemzet éléről lemondott D. Horváth Gábor főszerkesztő, és távozott a laptól és a Hír TV-tőla tulajdonos fia, Simicska Ádám is - ekkor Schlecht lett a kampány idejére a Magyar Nemzet főszerkesztője.

A 2018-as választás előtt nem titkolta, hogy kormányváltás a cél, méghozzá a Jobbik vezérletével. Úgy nyilatkozott: „(...) nem titkoltam, hogy szerintem ma Magyarországon nagyon rossz irányba mennek a dolgok. És azt sem titkoltam, hogy az a magánvéleményem, hogy sokkal jobban szeretném, ha 2018 után nem Orbán Viktornak, hanem Vona Gábornak hívnák az ország miniszterelnökét.”

A Magyar Nemzetet 2018 után visszafoglalta a Fidesz. Az egykori nemzetesekből verbuválódott Magyar Hang főszerkesztője, György Zsombor nekrológja szerint a szerkesztőség tőle tudta meg, hogy Simicska nem harcol tovább, és vége a kormánykritikus Nemzetnek. Azt írják, ebbe rokkant bele, előbb lelkileg, majd egészségileg is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt