Nagy Márton: „Mi van? Ne haragudj… Eurózóna? Hagyjuk már!”

gazdaság
2022 június 30., 18:21
comments 68

Az MCC Scrutonban harmadik alkalommal tartott előadást új miniszter. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön arról beszélt,

  • hogy milyen nagy gazdasági válságban vagyunk benne,
  • hogy nagyon kemény lesz,
  • és hogy egyelőre nem is látszik a vége.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nagy Márton tételmondata szerint ma már jobban kell félni a recessziótól, mint az inflációtól.

Azt mondta, 2024 első felén túl nem nagyon szeretne tekinteni, mert olyan dolgok készülődnek, amik a legfelkészültebb közgazdászok tudását is próbára fogják tenni, és bár 20 év alatt a pénzpiac minden területét látta, de az orosz válságtól az ázsiain át az adósválságig mind nagyon más volt, mint a mostani.

Nagy szerint a két számjegyű inflációnál is jobban kell félni a recessziótól: magas inflációs környezetben vagyunk, amit úgy hívnak, hogy megélhetési válság, de ezen túl leszünk 2023-ban, a neheze viszont még előttünk áll.

A legtöbb országban az élelmiszer- és az energiaárak növekedése közvetlenül és közvetetten is erősen befolyásolják az inflációt. Az 1980-as évek óta most a legmagasabb az infláció a fejlett országokban, és egyelőre nem látszik a vége, „állandó, meglepetésszerű inflációs sokkok” jönnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.