Szalmonellafertőzés miatt leállt a világ legnagyobb csokigyára

ÉLET
2022 június 30., 14:16

Leállt a világ legnagyobb csokoládégyára, a svájci Barry Callebaut belgiumi üzeme, ahol nagykereskedelmi forgalomra termelnek folyékony csokoládét 73 ügyfelük, köztük olyan édesipari óriások, mint a Hershey és a Nestlé számára.

Csokoládégyártás a Barry Callebaut most szalmonellafertőzés miatt bezárt wiezei üzemében 2013-ban.
photo_camera Csokoládégyártás a Barry Callebaut most szalmonellafertőzés miatt bezárt wiezei üzemében 2013-ban. Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A Daily Mail beszámolója szerint arról egyelőre nincs hír, hogy bárki megfertőződött volna a fertőzött csokoládétól. A vizsgálatok szerint a gyártásban használt emulgálószer, a lecitin volt szalmonellával szennyezett.

"A mintavétel után készült minden terméket blokkoltunk" - közölte a gyár szóvivője, Korneel Warlop, hozzátéve, hogy minden vásárlójukkal kapcsolatba lépnek, aki szennyezett terméket vehetett. A tájékoztatása szerint a fertőzött termékek java még a gyártelepen volt, és mert közvetlenül nem értékesítik a csokoládéjukat, így nincs ok azt feltételezni, hogy bármilyen fertőzött termék kiskereskedelmi forgalomba kerülhetett. Mindazonáltal minden vásárlójukat figyelmeztetik, hogy a június 25. óta készült folyékony csokoládéból gyártott termékeiket tartsák vissza.

A Barry Callebaut a világ legnagyobb csokoládétermelője, a tavalyi pénzügyi évben 2,2 millió tonna csokoládét termeltek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.