Vádat emeltek a texasi halálkamion sofőrje ellen

külföld
június 30., 6:40
comments 1

Halált okozó embercsempészettel vádolták meg annak a kamionnak a feltételezett sofőrjét, amelynek csomagterében és környezetében hétfőn 46 bevándorló holttestét, köztük két tinédzser fiúét találták meg a hatóságok a texasi San Antonióban. A kórházba került 16 eszméletlen ember közül további hét életét vesztette azóta. Az áldozatok többsége hőguta és kiszáradás következtében halt meg, ugyanis víz és légkondicionálás nélkül voltak a csomagtérbe zárva a hőségben. Ez az eddigi leghalálosabb embercsempészeti eset az Egyesült Államokban. Az áldozatok több mint fele mexikói volt, a többiek Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból valók voltak.

photo_camera 46 holttestet találtak ebben a kamionban, aminek az utasterében se vízre, se hűtésre utaló jelek nem voltak. 16 embert sikerült élve kimenteni a járműből, de közülük később heten meghaltak. Fotó: JORDAN VONDERHAAR/Getty Images via AFP

A feltételezett sofőr, Homero Zamorano bevándorlónak tettette magát egy bokorban, nem messze a kamiontól, de valójában amerikai állampolgár. A második gyanúsítottat, Christian Martinezt bűnszövetkezés vádjával vették őrizetbe. Őt a nyomozók úgy találták meg, hogy Zamorano telefonjában észrevették, hogy kommunikáltak egymással. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma bejelentette, hogy a két férfit életfogytiglani börtönbüntetéssel, sőt akár halálbüntetéssel is sújthatják, ha bűnösnek találják őket.

Lőfegyverrel összefüggő bűncselekmények miatt két további gyanúsítottat is őrizetbe vettek, mivel őket összefüggésbe lehet hozni a kamion nyilvántartási címével.

A mentőket egy közelben dolgozó munkás hívta, mert segítségért kiabáló hangokat hallott valahonnan. Hogy milyen pokoli körülmények voltak a kamionban, azt Charles Hood, a mentésen dolgozó San Antonio-i tűzoltók parancsnoka azzal jellemezte, hogy a rakodótérből eltávolított holttestek „túl forrók voltak ahhoz, hogy meg lehessen fogni őket”. „Nem találtuk nyomát annak, hogy lett volna víz vagy működő légkondicionálás a kamionon” - mondta. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt