A Greenpeace 40 ezer PET-palackot vitt ajándékba Palkovicsnak

július 1., péntek 12:45
6

40 ezer PET-palackot kötött át szalaggal és tett le Palkovics László, hulladékgazdálkodásért is felelős minisztériumának épülete elé a Greenpeace. A zöld szervezet így tiltakozott az ellen, hogy bár a parlament tavaly elfogadott egy törvényt arról, hogy 2023-ra visszaváltási díjat vezet ki az ilyen palackokra, a kormány eddig semmit nem tett, hogy ezt megvalósítsa. Pontosabban egy valamit tett, benyújtott egy módosítót, hogy ne 2023-tól, hanem csak 2024-től legyenek kötelezően visszaválthatók a PET-palackok.

A Greenpeace közleménye szerint annyi palackot, amennyit Palkovicsnak vittek, kevesebb, mint negyed óra alatt vesznek átlagosan Magyarországon, évente több mint másfél milliárd palack kerül a szemétbe. Ezek 70 százalékát nem hasznosítják újra, hanem elégetik, vagy a természetben szétszóródott szemétként szennyezi a környezetet több száz évig. Hogy ez a helyzet változzon, a kormánynak mindössze annyit kellene tennie, hogy végrehajtja, amit az Országgyűlés már megszavazott 2021 februárjában, vagyis hogy kötelezően visszaválthatóvá teszi az italcsomagolásokat. A megszavazott törvény szerint ennek 2023 nyarától kellene megtörténnie, a kormány viszont egyelőre annyit tett az ügyben, hogy egy benyújtott módosítóval a határidőn fél évvel, 2024 januárjára tolná.

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője az technológiai és ipari minisztérium előtt.

"A döntéshozókon múlik, hogy meddig ömlik még a szemétáradat. Az, hogy a nagy üdítőitalgyártók vállalták, hogy növelik az újrahasznosított műanyagok arányát a PET-palackokban, édeskevés a hulladékcsökkentéshez, hisz a palackok száma nő, világszerte 500-600 milliárd eldobható palackot gyártanak évente. Rá kell kényszeríteni őket a visszaváltós-újratöltős rendszerekre. Az eldobható kultúrával járó pazarlást ráadásul most nemcsak a hulladék, hanem a nyersanyagigény és -hiány miatt is fontos lenne visszafogni. A műanyaggyártáshoz ugyanis rengeteg kőolaj és földgáz kell.“ - mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A szervezet a 41 ezer palackkal együtt 55 ezer aláírást is vitt Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, azét az 55 ezer emberét, akik aláírták a Greenpeace petícióját, követelve, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re és az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra. A Greenpeace szerint a magyar társadalom 86 százaléka támogatná, hogy legyenek visszaválthatók és újratölthetők a műanyag üvegek

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt