A zika-vírus és a dengue-láz után még vonzóbb lehet valaki a szúnyogok számára

TUDOMÁNY
2022 július 01., 06:18

A zika-vírus és a dengue-láz vírus megváltoztatja a megfertőzött emberek és egerek szagát, ezzel vonzóbbak lesznek a szúnyogok számára, amelyek aztán megcsípik őket, és viszik tovább a vírust a következő emberre – derül ki egy új kutatásból.

A Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ, illetve a pekingi Csinghua Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a dengue-lázzal fertőzött egerek a bőrükön található szagmolekulák miatt sokkal fogékonyabbak lettek a szúnyogcsípésekre.

A szúnyogok számára legvonzóbb molekulát, az acetofenont – amelynek szintje a dengue-lázzal vagy zikával fertőzött emberekben megnövekszikk – aztán önkéntesek kezére kenték, és őket is jobban szerették a szúnyogok.

A kutatók most olyan kezelési módokat keresnek, amelyek az acetofenont célozzák.

A becslések szerint évente akár 400 millió dengue-fertőzést is regisztrálnak, zika-vírusos megbetegedést pedig a világ 86 országából jelentettek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.