Az amerikai legfelsőbb bíróság Biden klímaváltozás elleni küzdelmét is aláásta

július 1., péntek 4:26
17

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága csütörtökön korlátozta az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó hatáskörét. Joe Biden amerikai elnök lesújtónak nevezte a döntést, de hozzátette, nem engedi, hogy az aláássa a klímaváltozás elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseit.

Az EPA elleni pert Nyugat-Virginia indította 18 másik, többnyire republikánus vezetésű állam, illetve néhány nagyobb szénipari vállalat nevében. Azzal érveltek, hogy a környezetvédelmi ügynökségnek nincs hatásköre arra, hogy szövetségi szinten korlátozza az üvegházhatású gázok kibocsátást.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 6:3 arányban hozta meg az ítéletet, amellyel a konzervatív államok és a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok mellé állt, miszerint az EPA-nak nincs hatásköre szövetségi szinten átfogó intézkedések meghozatalára.

Biden hivatalba lépésének első napján újra csatlakozott a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, majd kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak 2030-ig 52 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest. Ez így már nehezen fog összejönni, és a környezetvédő csoportokat azért is aggasztja az ítélet, mert a pert indító 19 állam eddig is keveset tett a kibocsátás csökkentéséért. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt