Szennyvízből főzik Szingapúr legújabb sörét

július 1., péntek 18:50
3

Aki mostanában Szingapúrban jár és felciccent egy helyi sört, érdemes tudnia, hogy nem teljesen kizárt, hogy a víz, amiből a sört főzték, a csatornából származik. Nagyon sok áttéttel persze, de mégis. A városállam vízügyi hatósága és egy helyi sörfőzde ugyanis összeállt, hogy nagyon alaposan megtisztított szennyvízből főzzenek sört.

Fotó: Brewerkz/Facebook

A NEWbrew-t a Brewerkz nevű sörfőzde készíti, aminek különlegessége, hogy úgynevezett NEWater, vagyis "új víz" felhasználásával készül. Az új víz pedig nem más, mint a város szennyvize, ivóvíz minőségűre tisztítva. A NEWater-t Szingapúrban közel 20 éve kezdték el gyártani, hogy választ adjanak a városállam komoly vízproblémáira. Szingapúr területén ugyanis nagyon kevés az édesvíz, így az egyre nagyobb vízigényt vagy úgy lehet megoldani, hogy importálnak a szomszédos Malajziából, vagy úgy, hogy kreatív megoldásokhoz fordulnak. Próbálkoztak a csapadék hatékonyabb felfogásával, a só kivonásával a tengervízből, és egy ideje a szennyvíz különböző technikákkal való tisztításával.

A NEWater minden mérce szerint teljesen iható és egészséges, 2060-ra pedig Szingapúr egyre növekvő ivóvízigényének 55 százalékát ezzel akarják ellátni. Valamiért mégis nehéz eladni az embereknek a szanaszét szűrt csatornalevet, ezért is fordul a vízügy az olyan népszerűsítő megoldásokhoz, mint a szennyvízből főzött sör. Ennek pedig egyelőre sikere van, aki kóstolta, azt mondta, nagyon jól csúszik. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt