Vera Pauw szövetségi kapitányt megerőszakolta a holland foci egyik ismert alakja, két másik pedig zaklatta

nők elleni erőszak
2022 július 02., 09:15
comments 5

Vera Pauw, aki jelenleg az ír nemzeti női futballválogatott szövetségi kapitánya, Twitteren kiadott közleményében megírta, hogy fiatalkorában, a holland válogatott játékosaként egy férfi megerőszakolta, két másik pedig szexuálisan zaklatta. Pauw 1989 és 1998 között volt a holland női válogatott tagja, 2004 és 2010 között pedig az edzője.

Vera Pauw az ír-orosz női futballmeccs előtt februárban.
photo_camera Vera Pauw az ír-orosz női futballmeccs előtt februárban. Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

„35 éven át titkolóztam a világ, a családom, a csapattársaim, a játékosaim, a kollégáim és - most már elfogadom - saját magam előtt is” - írja. Azt állítja, hogy fiatal játékosként megerőszakolta a holland foci egy „prominens elöljárója”, később pedig két másik férfi is szexuálisan zaklatta. Mindhárman a holland labdarúgás területén dolgoztak az incidensek idején.

Állítása szerint játékosként és szövetségi kapitányként is szisztematikus szexuális visszaélésnek, hatalommal való visszaélésnek, zaklatásnak és megfélemlítésnek volt kitéve a holland keretben töltött ideje alatt.„Sokan úgy tekintenek rám, mint egy pimasz és hangos futballedzőre és menedzserre, egy kemény nőre, aki egy férfivilágban a csúcsra jutott. Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól” - írta. Elmondása szerint öt feljelentést tett a holland szövetségnél, de nem kapott kielégítő választ, ezért nemrég feljelentést tett a holland rendőrségen.

link Forrás

Válaszában a holland labdarúgó-szövetség közölte, hogy a múltban Pauw közreműködésével független vizsgálatot indított, és elismerte, hogy hibákat követett el. „Elismerjük a jelentésben feltárt hibákat, melyeknek nem lett volna szabad vele megtörténniük. Elfogadhatatlan, hogy Vera nem tapasztalta azt a biztonságos munkakörnyezetet, amelyhez akkoriban joga volt” - közölte a szervezet.

Pauw reméli, hogy mások, akiknek hasonló tapasztalataik voltak, „most már elég bátrak lesznek ahhoz, hogy előálljanak és megosszák a történeteiket”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.