Minszk és Moszkva is azt állítja, hogy az ukránok rakétákkal támadják a területüket

július 3., vasárnap 6:51
18
Egy belgorodi olajcég telephelye a májusi rakétatámadás után Fotó: TAISIA LISKOVETS/Sputnik via AFP

Legalább három ember meghalt és több tucatnyian megsérültek, miután az ukrán határhoz közeli Belgorodban robbanások voltak - állítja a terület orosz kormányzója. Vjacseszlav Gladkov Telegram-csatornáján azt írta, hogy 11 lakótömb és 39 lakóház sérült meg, amelyekből öt teljesen összedőlt.

Andrej Klisasz, az orosz kormánypárt prominens szenátora ukrán támadásnak minősítette az esetet, és - nem kis cinizmusról tanúságot téve - elfogadhatatlannak nevezte a civil lakosság és infrastruktúra megtámadását. Egyben felszólította az orosz hadsereget - amely ugyebár négy hónapja támad civil célpontokat -, hogy torolja meg a sérelmet.

Hírügynökségek eddig nem tudták független forrásból megerősíteni, hogy igazak az orosz állítások, és egyelőre az ukránok sem reagáltak - írja a Reuters. Az ukrán határtól 40 kilométerre fekvő Belgorodból már három hónapja érkeznek meg nem erősített hírek arról, hogy az ukránok válaszcsapásokat mértek az agresszorra.

Egy belgorodi plakát az orosz médiában sztárrá váló nyolcéves kisfiúval, aki minden nap kiállt az út szélére köszönteni az Ukrajna felé tartó tankokat Fotó: DENIS ABRAMOV/Sputnik via AFP

Putyin legfontosabb szövetségese, Alekszandr Lukasenka tegnap szintén azt állította, bármiféle konkrétum vagy bizonyíték nélkül, hogy Ukrajna belarusz katonai létesítményekre lőtt ki rakétákat. Fehéroroszország diktátora szerint ez „három napja vagy még régebben történt”, és a légvédelmük minden rakétát hatástalanított. Lukasenka provokációnak nevezte az állítólagos támadást, és kifejtette, hogy nem akar háborúzni Ukrajnával, de ha megtámadják, akkor harcolni fog.

A belarusz támogatással megindított orosz invázió következtében február óta többezer katona és civil vesztette életét, és legalább 12 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt