Minszk és Moszkva is azt állítja, hogy az ukránok rakétákkal támadják a területüket

háború
2022 július 03., 06:51
comments 16
Egy belgorodi olajcég telephelye a májusi rakétatámadás után
photo_camera Egy belgorodi olajcég telephelye a májusi rakétatámadás után Fotó: TAISIA LISKOVETS/Sputnik via AFP

Legalább három ember meghalt és több tucatnyian megsérültek, miután az ukrán határhoz közeli Belgorodban robbanások voltak - állítja a terület orosz kormányzója. Vjacseszlav Gladkov Telegram-csatornáján azt írta, hogy 11 lakótömb és 39 lakóház sérült meg, amelyekből öt teljesen összedőlt.

Andrej Klisasz, az orosz kormánypárt prominens szenátora ukrán támadásnak minősítette az esetet, és - nem kis cinizmusról tanúságot téve - elfogadhatatlannak nevezte a civil lakosság és infrastruktúra megtámadását. Egyben felszólította az orosz hadsereget - amely ugyebár négy hónapja támad civil célpontokat -, hogy torolja meg a sérelmet.

Hírügynökségek eddig nem tudták független forrásból megerősíteni, hogy igazak az orosz állítások, és egyelőre az ukránok sem reagáltak - írja a Reuters. Az ukrán határtól 40 kilométerre fekvő Belgorodból már három hónapja érkeznek meg nem erősített hírek arról, hogy az ukránok válaszcsapásokat mértek az agresszorra.

Egy belgorodi plakát az orosz médiában sztárrá váló nyolcéves kisfiúval, aki minden nap kiállt az út szélére köszönteni az Ukrajna felé tartó tankokat
photo_camera Egy belgorodi plakát az orosz médiában sztárrá váló nyolcéves kisfiúval, aki minden nap kiállt az út szélére köszönteni az Ukrajna felé tartó tankokat Fotó: DENIS ABRAMOV/Sputnik via AFP

Putyin legfontosabb szövetségese, Alekszandr Lukasenka tegnap szintén azt állította, bármiféle konkrétum vagy bizonyíték nélkül, hogy Ukrajna belarusz katonai létesítményekre lőtt ki rakétákat. Fehéroroszország diktátora szerint ez „három napja vagy még régebben történt”, és a légvédelmük minden rakétát hatástalanított. Lukasenka provokációnak nevezte az állítólagos támadást, és kifejtette, hogy nem akar háborúzni Ukrajnával, de ha megtámadják, akkor harcolni fog.

A belarusz támogatással megindított orosz invázió következtében február óta többezer katona és civil vesztette életét, és legalább 12 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.