Hamarosan rengeteg apró kamera lepheti el az otthonainkat, és erre egyáltalán nem vagyunk felkészülve

TECH
2022 július 04., 16:59
comments 14

Kis túlzással néhány havonta lehet hallani újabb bejelentéseket arról, hogy minden korábbinál apróbb, jobb képminőséggel bíró kamerát fejlesztettek valamelyik egyetem kutatólaborjában. Az arányokat már ujjbegyekben és gombostűkben mérik, és bár a hihetetlenül apró eszközök egyelőre amolyan érdekességként vannak tálalva a sajtóban, közben azért meredeken megy le a beszerzési áruk.

Épp ezért írt arról blogján az ismert amerikai mérnök, Pete Warden, hogy hamarosan egészen új helyzettel fogjuk szembetalálni magunkat, amikor minden irányból kamerák százai fogják követni a mozdulatainkat. Warden korábban a mélytanulással foglalkozó startup, a Jetpac alapítója volt, amit a Google vásárolt fel, majd a Google alá tartozó Tensorflow technikai vezetőjeként dolgozott, ahol elsősorban a mikrovezérlők AI-alapú fejlesztésével foglalkoztak. Azaz Wardennél jobban kevesen értenek ahhoz, hogy hogyan lehet rendkívül apró és egyszerű eszközöket algoritmusok segítségével jelentősen feljavítani.

Kamerák, ahogy eddig ismertük őket
photo_camera Kamerák, ahogy eddig ismertük őket Fotó: HORST GALUSCHKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Warden szerint az emberek többsége még mindig úgy gondol a kamerákra, mint különálló eszközökre, melyek valahogy rá vannak kötve egy rendszerre. A mobiltelefonok kamerái és a webkamerák ugyan kisebbek, de így is sokszor világosan felismerhetőek, ráadásul nemritkán valamilyen külső jelzés, például piros fény jelzi, ha éppen rögzítenek. Ugyanakkor Warden az általa megismert fejlesztések alapján arról ír, hogy ezek a feltételezések már nem sokáig fogják megállni a helyüket:

hamarosan a képalkotó szenzorok annyira kicsik, olcsók és energiahatékonyak lesznek, hogy sokkal több, a mindennapjaink során használt eszközbe fognak belekerülni, és a legtöbbször észre se fogjuk ezt venni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.