Hamarosan rengeteg apró kamera lepheti el az otthonainkat, és erre egyáltalán nem vagyunk felkészülve

Lezárt tartalom a Kör tagjainak TECH
2022 július 4., 16:59
comments 14

Kis túlzással néhány havonta lehet hallani újabb bejelentéseket arról, hogy minden korábbinál apróbb, jobb képminőséggel bíró kamerát fejlesztettek valamelyik egyetem kutatólaborjában. Az arányokat már ujjbegyekben és gombostűkben mérik, és bár a hihetetlenül apró eszközök egyelőre amolyan érdekességként vannak tálalva a sajtóban, közben azért meredeken megy le a beszerzési áruk.

Épp ezért írt arról blogján az ismert amerikai mérnök, Pete Warden, hogy hamarosan egészen új helyzettel fogjuk szembetalálni magunkat, amikor minden irányból kamerák százai fogják követni a mozdulatainkat. Warden korábban a mélytanulással foglalkozó startup, a Jetpac alapítója volt, amit a Google vásárolt fel, majd a Google alá tartozó Tensorflow technikai vezetőjeként dolgozott, ahol elsősorban a mikrovezérlők AI-alapú fejlesztésével foglalkoztak. Azaz Wardennél jobban kevesen értenek ahhoz, hogy hogyan lehet rendkívül apró és egyszerű eszközöket algoritmusok segítségével jelentősen feljavítani.

photo_camera Kamerák, ahogy eddig ismertük őket Fotó: HORST GALUSCHKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Warden szerint az emberek többsége még mindig úgy gondol a kamerákra, mint különálló eszközökre, melyek valahogy rá vannak kötve egy rendszerre. A mobiltelefonok kamerái és a webkamerák ugyan kisebbek, de így is sokszor világosan felismerhetőek, ráadásul nemritkán valamilyen külső jelzés, például piros fény jelzi, ha éppen rögzítenek. Ugyanakkor Warden az általa megismert fejlesztések alapján arról ír, hogy ezek a feltételezések már nem sokáig fogják megállni a helyüket:

hamarosan a képalkotó szenzorok annyira kicsik, olcsók és energiahatékonyak lesznek, hogy sokkal több, a mindennapjaink során használt eszközbe fognak belekerülni, és a legtöbbször észre se fogjuk ezt venni.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt