Hárman haltak meg a koppenhágai lövöldözésben

külföld
2022 július 04., 04:26
comments 4

Három áldozata van a koppenhágai bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek, közölte a dán rendőrség. A halottak közt van egy negyvenes éveiben járó férfi és két fiatal, akikről egyelőre nem árultak el töb brészletet. Három embert súlyos sérülésekkel szállította kórházba.

Az őrizetbe vett gyanúsított egy 22 éves dán férfi, aki már korábban is ismert volt a rendőrség számára, de mint a nyomozás vezetője mondta, csak érintőlegesen. Vasárnap délután 5 óra 48 perckor sikerült elfogniuk, fegyvert és lőszert is találtak nála.

photo_camera Fotó: OLAFUR STEINAR RYE GESTSSON/Ritzau Scanpix via AFP

A rendőrség nagy erőkkel lesz kint a koppenhágai utcákon, amíg teljes biztonsággal ki nem jelenthetik, hogy magányos elkövetőről van szó. A rendőrség szerint korai az indítékokról beszélni, és egyelőre annak sincs jele, hogy rasszista meggyőződése motiválta volna a tettest, de a rendőrfőnök szerint ez még változhat.

Az egyik szemtanú éppen egy ruhaboltban volt a családjával, amikor három vagy négy lövést hallott. Többen elmondták, hogy ezek után százával rohantak az emberek a kijáratok felé. A Field bevásárlóközpontban 135 üzlet, kávézó és étterem található, közvetlenül a metróállomás mellett, ami összeköti a belvárost a reptérrel.

photo_camera Fotó: OLAFUR STEINAR RYE GESTSSON/Ritzau Scanpix via AFP

„Dániát kegyetlen támadás rázta meg vasárnap este. Többen meghaltak. Még többen megsérültek. Ártatlan családok, akik bevásárolni vagy vacsorázni mentek. Gyerekek, kamaszok, felnőttek. Gyönyörű és máskor oly biztonságos fővárosunk a másodperc törtrésze alatt megváltozott. Arra kérem a dánokat, hogy tartsunk össze, és támogassuk egymást ebben a nehéz időben” - mondta késő este Merre Frederiksen miniszterelnök. Egységre hívott fel a királyi család is. (Reuters. AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.