Tizenhét embert keresnek az olaszországi jégcsuszamlás után

külföld
2022 július 04., 10:03
comments 5

Már hat áldozata és nyolc sérültje van a vasárnapi olaszországi jégcsuszamlásnak, miközben további 17 ember után kutatnak a hóban. A balesetet egy leszakadó gleccserdarab okozta az észak-olasz Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin. A legmagasabb csúcs 3300 méteren található.

A halottak közül egyelőre négy embert azonosítottak, hárman olaszok, egyikük pedig cseh állampolgár volt.

photo_camera Mentőhelikopter a jégcsuszamlás után Fotó: PIERRE TEYSSOT/AFP

A Marmolada gleccser fokozatos olvadására már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek, egy évszázad alatt csaknem a felére zsugorodott. Néhány éve odáig fajult az olvadás, hogy első világháborúból származó tárgyak kerültek elő.

Az idei, nyár eleji hőhullám miatt hirtelen ismét megugrott a hőmérséklet, még ebben a térségben is. A Reutersnek nyilatkozó olasz kutató szerint fokozta a veszélyt, hogy télen nagyon kevés hó esett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.