Zelenszkij: Vissza fogunk térni

július 4., hétfő 7:12
1

„Újjá fogjuk építeni a házfalakat, vissza fogjuk venni a földjeinket, de az emberéletek mindenek felett állnak. Ha a hadseregünk parancsnokai úgy döntenek, katonákat vonnak vissza olyan frontszakaszokról, ahol az ellenség a legnagyobb tűzfölényben van - ez főleg Liszicsanszkra vonatkozik - az egyetlen dolgot jelent: a taktikánknak és az egyre több modern fegyvernek hála vissza fogunk térni” - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este, miután mindkét fél elismerte, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Liszicsanszkot.

A város Ukrajna keleti felén, Luhanszk megyében, az egyik szakadár „népköztársaságban” található, amelyek függetlenségét a háború előtt ismerte Vlagyimir Putyin. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a hétvégén közölte Putyinnal, hogy Luhanszk megye egésze orosz kézre került.

Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője szerint Luhanszk egy kis részét továbbra is tartják, hogy legyen idejük megszervezni a védekezést. Az oroszok által szintén elfoglalt Szeverodonyeckben nyolcezer, Liszicsanszkban pedig tízezer ukrán civil van, mondta Hajdaj.

Hétfőn hajnalban az oroszok már egy harkivi középiskolát lőttek az ukrán kormányzó szerint, sérültekről egyelőre nem tudni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt