„Rettegek, hogy örökre itt tartanak” - kétségbeesett levélben fordult Joe Bidenhez az Oroszországban fogva tartott WNBA-sztár

külföld
2022 július 05., 07:46
comments 4

Levelet írt Joe Biden amerikai elnöknek Brittney Griner WNBA-sztár, válogatott kosárlabdázó, akit február óta tartanak őrizetben Oroszországban.

A nőt azzal vádolják az orosz hatóságok, hogy hasisolajat tartalmazó vape-patronokat próbált „átcsempészni” az országon.

A 31 éves kosárlabdázót a moszkvai Seremetyjevói reptéren vették őrizetbe, és nem sokkal később letartóztatták. Bírósági tárgyalása június végén vette kezdetét.

Griner kézzel írt és a Fehér Házba eljuttatott levelében egyenesen Joe Biden elnökhöz fordult, hogy segítsen őt és más, külföldön fogva tartott amerikaiakat szabadon engedni.

„Tisztában vagyok vele, hogy mennyi mindennel foglalkozik, de kérem, ne feledkezzen meg rólam, és a többi amerikai fogvatartottról. Először szavaztam 2020-ban, és Önre szavaztam. Hiszek Önben” - írta Griner, aki nagyon fél attól, hogy talán soha nem hagyhatja el Oroszországot.

„Ahogy itt ülök egy orosz börtönben, egyedül a gondolataimmal, a feleségem, a családom, a barátaim, és az olimpiai mezem nélkül, teljesen védtelenül, valósággal rettegek, hogy talán örökre itt maradok” - írta a Phoenix Mercury játékosa.

„Július 4-én a családunk általában azok előtt tiszteleg, akik a szabadságunkért harcoltak, beleértve édesapámat is, aki vietnami háborús veterán. Fáj erre gondolnom most, hogy a szabadság valami egészen mást jelent számomra” - áll továbbá Griner levelében.

A kosárlabdázó februárban azért utazott Oroszországba, hogy az UMMC Jekatyerinburg csapatában pályára lépjen, amíg a WNBA-ben holtszezonját tölti.

Oroszország alig néhány nappal Griner letartóztatása után kezdte meg ukrajnai invázióját, rövid úton teljesen lenullázva a megmaradt diplomáciai kapcsolatokat Moszkva és Washington között.

Griner tárgyalása pénteken kezdődött. Akár 10 év börtönbüntetés is vár rá.

A játékos felesége, Cherelle Griner múlt héten a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a kosárlabdázót egy kis ketrecbe kényszerítik órákon át, valahányszor meg kell jelennie a bíróságon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov június végén a kialakult helyzetre reagálva azt mondta, hogy Grinert nem „túszként” fogva, de nem is adott határidőt a lehetséges szabadon bocsátására. Peszkov szerint a nő megsértette az orosz törvényeket, és most büntetőeljárás folyik ellene. „Rajta kívül sok amerikai állampolgár él itt, élvezik a szabadságukat, mert betartják a törvényeket” - mondta a szóvivő.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adrienne Watson hétfőn közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány folyamatosan dolgozik Griner kiszabadításán. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.