15 boldog békeév után ismét lesz sorkatonai szolgálat Lettországban

július 6., szerda 5:55

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot – jelentette be Artis Pabriks. A védelmi miniszter a döntés háttereként az Oroszországgal szemben növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg.

„Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán” – mondta Pabriks újságíróknak.

Lettország a NATO-csatlakozás után beszüntette a kötelező katonai szolgálatot. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként, részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot.

A Fehéroroszországgal és Oroszországgal határos kétmilliós országban jelenleg mindössze 7500 aktív katona és nemzeti gárdista szolgál, akiket 1500 fős NATO-kontingens támogat.

Amerikai katonák az adazi bázison Lettországban, 2022. február 25-én Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Pabriks hangsúlyozta, hogy a kötelező katonai szolgálatot 2023-ban állítják vissza, és az csak a férfiakra vonatkozik.

Gatis Priede, a Nemzeti Gárda tagja üdvözölte a döntést, amely szerinte a „legjobb hír”, és amelyet már a Krím 2014-es orosz annektálása idején meg kellett volna hozni.

„Ez a helyes lépés: több tartalékost képezni a hadseregünk és a teljes NATO-erő számára, amelyből még mindig nagy hiány van Észak-Európában és a balti térségben” – hangoztatta az AFP francia hírügynökségnek.

Pabriks azt is bejelentette, hogy a délkeleti Jekabpils város közelében katonai bázist terveznek építeni, amely közelebb lenne az orosz határhoz, mint a jelenlegi adazi bázis. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt