A forint még a hrivnyához képest is csaknem húsz százalékkal romlott az elmúlt hónapokban

gazdaság
2022 július 06., 15:06
comments 5

A háború kitörésekor a határmenti kisvárosok pénzváltóinál lehetetlen volt hrivnyához jutni. Amikor megnéztük, mi történik Beregszászon a menekültpánik óráiban, ukrán fizetőeszközre is szükségünk lett volna, ám Vásárosnamény pénzváltói azt mondták, jó ideig nem tartanak majd, mert biztosak voltak benne, hogy a hrivnya gyorsan és tartósan leértékelődik. Akkor kereken 11 forint volt a középárfolyam.

Ma egy hrivnya 13,7 forintot ér.

A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy.
photo_camera A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank/Wikipedia

Közben a magyar kormány addig mondja, hogy az infláció fő oka a háború, míg mindenki el nem hiszi. Ez most a fő fideszes mantra, de természetesen ebben a formában egészen biztosan nem igaz, az inflációs mutató valójában már hónapokkal a háború kezdete előtt felfutott Magyarországon, ahogy ezt grafikonokon is szemléltettük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.