Az EP a globális minimumadó bevezetése mellett van, és Magyarország vétója ellen is felszólalt

eu
2022 július 06., 14:05
comments 23

A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán, hangot adva annak a véleményének is, hogy a nemzetközi és az európai uniós adózási szabályok nem megfelelőek a modern kor gazdaságában, adóelkerülésre sarkallnak, és hátrányosak a kis- és középvállalkozások számára – közölte az EP.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén 450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kijelentette, a jelenlegi nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában nagyrészt elavultak, és aláássák az egységes piacot. Szerintük az egyhangú EU-s döntéshozatalhoz „nagyon magas szintű felelősségvállalás” és „lojális együttműködés” kell, és a tagállamoknak hosszú távon mérlegelniük kell a minősített többségi szavazásra való áttérést, az Európai Bizottságnak pedig újra kellene indítania a vitát arról, hogy az adózás egyes területein fokozatosan át lehet-e térni a minősített többségi szavazásra.

Magyarország vétója ellen is kiálltak

Az állásfoglalásban a képviselők sürgették Magyarországot, hogy vessen véget a globális adóügyi megállapodás „blokkolásának” az Európai Unió Tanácsában. Arra biztatták az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy „ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amik visszaélnek a nemzeti vétójukkal”, és „mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”.

Ha Magyarország kitart a vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az EU-nak meg kell fontolnia más lehetőségek és eszközök használatát – írják. Az EP állásfoglalás támogatja azt a megoldást is, hogy ha a magyar kormány továbbra is vétóval él az ügyben, akkor Magyarországot megkerülve, a megerősített együttműködés keretében léptessék életbe a globális minimumadóról szóló közös döntést.

Orbán Viktor Brüsszelben május 30-án.
photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben május 30-án. Fotó: Bart Maat/ANP via AFP


A Fidesz nincs meglepve

A Fidesz EP-képviselőcsoportja közleményében jelentette ki, hogy elég volt Magyarország pellengérre állításából. A közlemény szerint Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után azt mondta, nem történt meglepetés, a határozat beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába. A határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása. A nemzeti vétó használata az uniós szerződésekben biztosított joga minden tagállamnak – emlékeztetett.

A Fidesz szerint a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. Mivel a nagy technológiai cégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok pedig még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, elhamarkodott elfogadásával Európa súlyos versenyképességi hátrányba kerülne – közölte Győri, aki szerint az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban, arról nemzeti keretek között kell dönteni. Nem létezik közös fiskális politika, ezért kell egyhangúsággal dönteni adózási kérdésekben uniós szinten – közölte.

Győri Enikő szerint a minimumadó bevezetése megkettőzné a magyar cégek terheit, súlyosan veszélyeztetve az ország gazdasági fejlődését. Most a beruházásokat kell támogatni a munkahelyek és a családok védelme érdekében, olyan megoldást kellene keresni, amely az európai polgárok és a cégek érdekeit szolgálja – mondta Győri, aki szerint „a magyar kormány az adócsökkentések kormánya. Ezt a politikát követjük sikeresen immáron több mint tíz éve.”

MSZP: A kormány vétója csak a zsarolásról szól

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arra figyelmeztetett, hogy az Orbán-kormány uniós vétója „bumerángként” csaphat vissza. „Legyen világos, a magyar kormány vétója kizárólag a zsarolásról szól” – közölte Ujhelyi , aki szerint a vétó egyértelműen csak a Magyarországnak járó uniós források kompromisszumoktól mentes kikényszerítését célozza.

Szerinte „a Fidesz-kormány zsaroló technikája újabb érv lesz amellett, hogy az európai érdekeket gáncsoló magyar kormány ellen végigvigyék az uniós büntetőeljárásokat”. Ez a végén nemcsak jelentős, 1000 milliárdokban mérhető EU-s forrás, de Magyarország uniós szavazati jogának elvesztésével is járhat. Ez a károkozás kizárólag a Fidesz-kormány bűne és felelőssége – közölte Ujhelyi, aki szerint ha a kormány nem változtat a magatartásán, egész Magyarországnak, minden családnak súlyos és megbocsáthatatlan károkat okoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.