Egy hét alatt megduplázodott a kórházban kezelt covidosok száma Magyarországon

járvány
2022 július 06., 07:50
comments 4

Az elmúlt hetekben az új fertőzöttek száma már elkezdett meredeken emelkedni, sajnos mostanra a kórházban kezelt covidosok számán is látszik a járvány jelentős erősödése - derül ki a kormányzati koronavírus oldal heti jelentéséből. Egészen pontosan csak a jelentésben lévő számok utalnak erre, mert a járvány feléledésére az oldal egyáltalán nem hívja fel a figyelmet.

4 663 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten. Vagyis tart az a trend, hogy hetente több mint 50 százalékkal nő a hivatalos statisztikákba bekerül covidosok száma (két hete 1 961, egy hete 3 042 új fertőzöttről számoltak be). Hogy hány tesztből lett ennyi pozitív, az a kormányzati oldalról egyáltalán nem derül ki, pedig fontos mutató lenne.

link Forrás

Hogy nagyobb lehet a járvány terjedése - sokan egyáltalán nem tesztelnek, vagy ha igen, akkor otthon, és nem kerülnek be a rendszerbe -, azt mutatja, hogy egyetlen hét alatt megduplázódott a kórházban kezelt covidosok száma. 488-an szorulnak most kórházi kezelésre, egy héttel korábban még csak 233-an voltak.

Alacsony számról indult, de a növekedés aránya nagyon magas (109 százalék).

link Forrás

A lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma 5-ről 10-re nőtt egy hét alatt.

Az áldozatok számán ugyanakkor még nem látszik a járvány felerősödése: az egy héttel ezelőtti 21 után most 14 halálesetet jelentettek.

Nemcsak nálunk, Európában is új erőre kapott a covid. A nagy kérdés az, hogy újabb komoly terhelés alá kerül-e az egészségügy. Amit tudni lehet, az új fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. A Qubit írt arról nemrég, hogy ez a két variáns az omikron első változatainál is jobban képes kikerülni az újrafertőződés vagy a megbetegedés elleni védelmet, amelyet az oltás vagy egy korábbi fertőzés biztosít. De az új variánsok nem tudják jelentős mértékben kijátszani az oltások vagy fertőzés hatására létrejövő, az adaptív immunrendszer T-sejtjei által a súlyos megbetegedés ellen biztosított tartós védettséget.

Ahol komolyan tesztelnek, ott az látszik, hogy sok az új fertőzött, nő a kórházban lévők száma is, de nem olyan arányban, mint a fertőzötteké. Nálunk azért lehet látványosabb a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők arányának növekedése, mert jelentősen alul lehet mérve, hogy hányan kapták a vírust.

Május elején állt át a kormányzati koronavírus arra, hogy már hétköznap sem közölnek új adatokat. Azóta az szerepel az oldalon, hogy a járványhelyzet javul:

„A járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt már csak péntekenként van oltás a kórházi oltópontokon, emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kedvező járványhelyzetre tekintettel legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.