Évtizedes bujkálás után már az olasz rendőrség kezén van Milánó egykori kokainkirálya

július 6., szerda 11:38

A brazil hatóságok átadták Olaszországnak Rocco Morabito maffiavezért, akit Milánó kokainkirályaként is emlegettek. Tavaly májusban tartóztatták le Brazíliában, ahol a 30 évnyi börtönbüntetése miatt bujkált, írja a BBC.

A maffiavezér évtizedek óta volt szökésben, hamis személyazonosságokat kihasználva elsősorban Dél-Amerikában bujkálhatott. Tavaly a brazil és az olasz rendőrök közös akciója során sikerült elfogni egy kikötővárosban. Vele volt a 'Ndrangheta maffia egy másik tagja, Vincenzo Pasquino, aki 17 évet kapott kábítószercsempészetért.

Fotó: EVARISTO SA/AFP

A maffiakapcsolatokkal rendelkező családba születő Morabito fiatalon befolyásos tagja lett az európai kokainpiacon rendkívül jelentős szerepet betöltő klánban, többek között a Milánóba vezető csempészútvonalak kialakításával vívott ki magának hírnevet. A gyorsan hatalmas vagyont felhalmozó férfi hamar a rendőrség látókörébe került, megfigyelést rendeltek el ellene, és sikerült is rögzíteni, ahogy több mint egy tonnányi kokain behozataláról állapodott meg. Nem sokkal később azonban eltűnt, és a rendőrség csak sejtette, hogy Brazíliába menekült.

Azóta kiderült, hogy legalább 13 éven át élhetett egy üdülőváros villájában Uruguayban, luxuskörülmények között, ugyanakkor nyilvános helyeken csak visszafogottan, olcsóbb autót használva mutatkozott. Végül a lánya révén bukhatott le, ugyanis a feltételezések szerint a férfi a tényleges nevén íratta be a lányt az iskolába, és a rendőrök így akadtak a nyomára. Ismét figyeltetni kezdték, és 2017-ben, amikor Morabito egy szállodába költözött a feleségével való veszekedést követően, lekapcsolták. 13 telefont és 150, különböző nevekre kiállított útlevelet találtak nála.

2019-ben, miután két éve várta már a kiadatását egy börtönben, sikerült három másik rabbal együtt megszöknie a tetőn át fúrt lyukon keresztül, de két évvel később ismét elkapták, ezúttal Brazíliában. A brazil hatóságok a héten engedélyezték a kiadatását, és már meg is érkezett Rómába.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt